Svijet

Netanyahu: Rat u Gazi ušao u drugu fazu, kontakti za oslobađanje talaca nastaviti će se i tokom kopnene ofanzive

Ovo je druga faza rata čiji su ciljevi jasni – uništiti Hamasovu vlast i vojne ciljeve i dovesti taoce kući, rekao je Netanyahu na novinskoj konferenciji u Tel Avivu

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a joint press conference with German Chancellor Olaf Scholz, in Tel Aviv, Israel, Tuesday, Oct. 17, 2023. Maya Alleruzzo/Pool via REUTERS

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u subotu da kopnena operacija koju su pokrenule izraelske trupe u Pojasu Gaze predstavlja drugu fazu rata protiv Hamasa koji će biti dug i težak.

“Ovo je druga faza rata čiji su ciljevi jasni – uništiti Hamasovu vlast i vojne ciljeve i dovesti taoce kući”, rekao je Netanyahu na novinskoj konferenciji u Tel Avivu.

“Rat u Pojasu Gaze bit će dug i težak i mi smo za njega spremni”, kazao je izraelski premijer, dodajući da će njegova vojska “uništiti neprijatelja na tlu i pod tlom”.

Ponovno je pozvao palestinske civile da se evakuiraju iz sjevernog dijela Pojasa Gaze gNetanyaju je naglasio da se treba učiniti svaki mogući napor da se spasi više od 200 talaca koje drži Hamas.

U subotu je obećao obiteljima talaca koji se nalaze u Pojasu Gaze da će Izrael “razmotriti sve opcije” kako bi ishodio njihovo oslobađanje.

Upitan hoće li se kontakti za oslobađanje talaca nastaviti tijekom kopnene ofenzive, on je rekao: “Da”.dje Izrael fokusira svoje napade.

Naglasio je i da 90 posto vojnog budžeta Hamasa dolazi iz Irana.

Izrael je blokirao i bombardirao Gazu tri tjedna nakon što je u napadu islamističke skupine Hamas 7. listopada ubijeno 1400 Izraelaca u najsmrtonosnijem danu u 75-godišnjoj povijesti nacije.

Ministarstvo zdravstva pod kontrolom Hamasa u subotu je objavilo da je u Pojasu Gaze od početka rata s Izraelom ubijeno 7703 ljudi, među kojima više od 3500 djece.

Netanyaju je naglasio da se treba učiniti svaki mogući napor da se spasi više od 200 talaca koje drži Hamas.

U subotu je obećao obiteljima talaca koji se nalaze u Pojasu Gaze da će Izrael “razmotriti sve opcije” kako bi ishodio njihovo oslobađanje.

Upitan hoće li se kontakti za oslobađanje talaca nastaviti tijekom kopnene ofenzive, on je rekao: “Da”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh