Svijet

Izraelski ministar odbrane: Rat u Gazi ušao u novu fazu s proširenom kopnenom operacijom

Izrael je u subotu proširio svoju kopnenu operaciju u Gazi, šaljući tenkove i pješadiju uz podršku masivnih napada iz zraka i mora. Izraelski ministar odbrane rekao je da se “tlo u Gazi treslo” i da je rat protiv Hamasovih vladara tog područja ušao u novu fazu.

Tanjug

Bombardovanje koje su stanovnici Gaze opisali kao najintenzivnije u ratu, također je onesposobilo većinu komunikacija u Gazi. Ovo je u velikoj mjeri odsjeklo 2,3 miliona ljudi opkoljene enklave od svijeta, a istovremeno omogućilo izraelskoj vojsci da kontrolira narativ u novoj fazi borbi.

Vojska je u subotu objavila zrnate slike koje prikazuju kolone tenkova kako se polako kreću otvorenim područjima Gaze, od kojih su mnoge očito blizu granice, i da su ratni avioni bombardovali desetine Hamasovih tunela i podzemnih bunkera.

Podzemna mjesta ključna su meta u izraelskoj kampanji slamanja vladajuće grupe na toj teritoriji nakon upada u Izrael prije tri sedmice.

“Prešli smo u sljedeću fazu rata”, rekao je ministar odbrane Yoav Gallant u izjavi emitovanoj u subotu, prenosi agencija AP.

“Sinoć se tlo u Gazi treslo. Napadali smo iznad zemlje i ispod zemlje….Uputstva snagama su jasna. Kampanja će se nastaviti do daljnjeg”, poručio je.

Broj ubijenih Palestinaca u Gazi u subotu je porastao na nešto više od 7.700 od 7. oktobra, s 377 smrtnih slučajeva prijavljenih od petka navečer, saopćilo je Ministarstvu zdravstva za to područje. Većina ubijenih bile su žene i maloljetnici, saopćilo je ministarstvo. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh