Svijet

Velike suše i visoke temperature su izazvale povlačenje rijeka u Amazoniji – onda su se pojavile ljudske figure

Povlačenjem riječnih korita u Amazoniji, na videlo su izronili dokazi o prvim ljudskim zajednicama koje su naselile ove prostore.

Shutterstock

Ekstremne suše i temperature u brazilskom delu Amazona su nanele ogromnu štetu do sada. Pored one materijalne, imali smo prilike da čitamo i o smrti oko 100 rečnih delfina, ali i o drugim dokazima o urušavanju raznovrsnog ekosistema karakterističnog za ovaj deo sveta.

Vlasti su zbog toga poslale hitnu pomoć u oblast. Dok naučnici objašnjavaju da je ovakav razvoj situacije, uzrokovan klimatskim promena nastalim usled aktivnosti čoveka, ali i ovogodišnjom pojavom El Ninja, koji narušava atmosferske prilike i dodatno pogoršava uslove.

Međutim, najnovija vest u nizu u vezi sa dramatičnim padom nivoa voda u rekama govori o nečemu malo drugačijem: otkriću na desetine stenskih formacija sa ugraviranim ljudskim figurama, koje najverovatnije potiču iz perioda od pre 2.000 godina.

Stariji stanovnici Amazonije tvrde da ne pamte da su ih ikada videli, a kako su one nevidljive sve dok se rečni tokovi ne povuku do minimalnih granica, mnogi tvrde da je ovo još jedan dokaz o ekstremnim promenama kroz koje prolazimo i pokreću brojna pitanja na tu temu.

“Dolazimo, gledamo (gravure) i mislimo da su prelepe. Ali u isto vreme je zabrinjavajuće… Razmišljam i o tome da li će ova reka postojati za 50 ili 100 godina”, rekla je lokalna stanovnica Livija Ribeiro, a penele svetske agencije.

Član Brazilskog instituta za istorijsko nasleđe H. Oliveira objašnjava da gravure predstavlaju deo arheološkog lokaliteta u blizini Praja Lajes, kao i da se u njihovo postojanje posumnjalo prvi put tokom 2010. godine. Kako suša tada nije bila ni približno velika kao ova sada, oni se nisu mogli detaljno ispitati.

Sada je ustanovljeno da su na njima predstavljena ljudska lica, pravougaonog ili ovalnog oblika sa osmehom ili mrkim izrazima izražavajući osnovne ljudske emocije. Naučnci se sada nadaju da će im pomoći u razumevanju prvih zajednica koje su naselile ovaj region, piše nationalgeographic.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh