Svijet

New York zabranio Airbnb, nastao je haos: ‘Stvorilo se masovno crno tržište’

Otkako je u septembru u New Yorku stupio na snagu strogi zakon kojim je zapravo zabranjeno oglašavanje za kratkoročni najam na Airbnbu, u ponudi je ostalo manje od dva posto od nekad 22.000 dostupnih stanova za turistički najam

New York - Wikimedia.org

Prema novim pravilima, svi domaćini moći će staviti stanove na Airbnb samo ako žive u objektu koji žele iznajmiti i ako budu prisutni dok je u njemu i gost. Broj mogućih gostiju ograničava se na samo dva i kada se sve to zbroji – na Airbnbu je praktički postalo nemoguće oglašavati.

No nije trebalo proći dugo da se vlasnici stanova snađu i okrenu crnom tržištu. Umjesto na Airbnbu, oglašavaju se na društvenim mrežama te manje poznatim i nereguliranim mrežama za najam stanova.

Broj smještaja na Airbnbu u New Yorku smanjio se za više od 80 posto, s 22.434 u kolovozu na samo 3227 do 1. listopada, prema Inside Airbnbu, skupini za nadzor koja prati tu platformu za rezervacije. Međutim samo 417 smještanih jedinica registriralo se kod gradskih vlasti, što sugerira da je vrlo malo vlasnika stanova uspjelo dobiti potrebnu dozvolu za nastavak poslovanja.

Lisa Grossman, glasnogovornica lokalne skupine Restore Homeowner Autonomy and Rights (RHOAR), koja se protivila zakonu o zabrani Airbnba, kaže da su se svi iznajmljivači brzo prebacili na crno tržište.

Grossman za Wired kaže da je vidjela kako se tržište kratkoročnog najma pojačava na mjestima poput Facebooka nakon što je zakon stupio na snagu.

Cijelo tržište u nešto više od mjesec dana posve se promijenilo i oglasi se sada traže na Craiglistu, Facebooku i Houfyju, a nastao je kaos po pitanju cijena te se one sada podižu jer nema faktora uravnoteženja koji je predstavljala internetska platforma Airbnb.

Stanovnica New Yorka, koja nije htjela otkriti identitet medijima jer je svjesna da možda krši zakon, a umirovljenica je te zbog zdravstvenih problema radi pola radnog vremena, kaže da ju je zabrana kratkoročnog najma teško pogodila.

Njezina je egzistencija u velikoj mjeri ovisila o turistima koji dolaze u grad i koji su odsjedali u njezinom stanu. ‘Sada tražim goste preko Facebook Marketplacea, a u kratkom roku dobila sam 200 upita za najam i takav interes me šokirao’, rekla je portalu gothamist.com.

Uvjerena je da će Facebook postati glavni alat za najam stanova na crno jer su iznajmljivači poput nje u panici. ‘Moji gosti pomažu mi platiti režije, moji susjedi, također umirovljenici, često spavaju u automobilima dok su im gosti u stanovima, a to je jedini način da zarade nešto više novca’, kaže.

Lisa razmatra i testiranje platforme Houfy, koja poput Airbnba dopušta kratkoročni najam, ali još nije pod povećalom zakonodavaca. Na platformi je oglašeno tek nekoliko stanova s divljim rasponom cijene od 63 do 627 dolara za noć. Houfy je zasad bez komentara na pitanje koliko su oni zapravo legalni u odnosu na stroge njujorške zakone.

New York je malen dio Airbnbova globalnog tržišta, ali lokalne vlasti žele iskorijeniti turistički najam i utišati tu ‘zlatnu groznicu’.

Problem podivljalog najma raširen je diljem SAD-a i svatko ima svoj pristup za njegovo rješavanje. Dallas je ograničio kratkoročni najam na određene četvrti da bi izbjegao uznemirujuće i divlje zabave. U San Franciscu je vrijeme u kojem netko može oglasiti cijelu svoju rezidenciju za iznajmljivanje na Airbnbu ograničeno na 90 dana svake godine; Amsterdam postavlja to ograničenje na 30 noćenja godišnje, a Pariz na 120 dana. Berlin je još 2018. gotovo zabranio Airbnb, ali je poništio tu odluku. Kanadske pokrajine Quebec i Memphis zahtijevaju pak posebne dozvole za kratkoročni najam.

Pokušaji Airbnba da preokrene taj trend do danas su bili neuspješni. Tvrtka je tužila New York City u junu, ali sudac je odbacio slučaj u avgustu, presudivši da su ograničenja ‘posve racionalna’. Airbnb nije komentirao hoće li se žaliti na tu odluku, prenosi tportal.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh