Svijet

U sjeni rata u Izraelu stižu uznemirujuće vijesti iz Ukrajine: ‘Izostanak ruskog granatiranja trebao bi užasnuti Kijev!‘

Putin je prošle zime pojačao napade na kritičnu ukrajinsku infrastrukturu što je rezultiralo nestankom struje

Britanski obavještajci vjeruju da Rusija skladišti projektile kako bi ih sačuvala za zimske napade na Ukrajinu. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u petak je izdalo priopćenje u kojem se navodi da rusko zrakoplovstvo dugog dometa nije izvelo napad na Ukrajinu već tri tjedna, odnosno od 21. rujna, prenosi Newsweek.

Kijev nastavlja sa žestokom protuofenzivom da bi vratio okupirane teritorije, a posebno teški sukobi odvijaju se u regijama Donjecka i Zaporožja.

– Iako takvi prekidi nisu neuobičajeni, posljednje slične pauze od napadanja dogodile su se između 9. ožujka i 28. travnja 2023. i trajale su 51 dan, poručili su britanski dužnosnici.

Britansko ministarstvo obrane reklo je da u tom slučaju bilo vjerojatno da su Rusi iscrpili zalihe raketnog streljiva AS-23 nakon zimskih akcija i pokušaja uništavanja ukrajinske infrastrukture. Putin je prošle zime pojačao napade na kritičnu ukrajinsku infrastrukturu što je rezultiralo time da su stanovnici Kijeva, Odese i zapadne Ukrajine ostali bez električne energije.

– Ovaj put to nije slučaj, vjerojatno je da zrakoplovstvo dugog dometa čuva postojeće zalihe projektila i koristi pauzu kako bi povećali zalihe za nadolazeće zimske napade na Ukrajinu, rekli su iz ministarstva.

Novi obavještajni podaci ukazali su na to da je Rusija nedavno usmjerila svoje zračne napadne na objekte na jugu Ukrajine koji su vezani uz žitarice.

– To je uključivalo napade na ukrajinske luke na Dunavu što je zahtijevalo visoku razinu preciznosti jer su se mete nalazile blizu rumunjske granice. Vjerojatno je da su koristili jednosmjerne letjelice bez posade SHAHED zbog njihove točnosti u odnosu na druge vrste projektila koji se lansiraju iz zraka, poručili su iz ministarstva.

Uoči mogućeg zimskog napada Rusije na kritičnu ukrajinsku infrastrukturu, Oleksij Černišov, čelnik ukrajinskog državnog energetskog diva Naftogaza, rekao je da je Kijev spremniji nego što je bio 2022.

– Očekujemo da će Rusija nastaviti s raketnim napadima i napadima dronovima na naše energetske i infrastrukturne objekte. Njihov je zadatak lišiti Ukrajince grijanja, opskrbe plinom i električnom energijom, no zapravo ciljaju na njihov moral i emocije. Spremniji smo, pripremili smo određene zaštite za proizvodnju energije, distribuciju i skladištenje plina te skladištenje nafte, rekao je Černišov.

Dodao je da je i Rusija spremna jer su obje strane pametnije nakon prošle zime. Smatra da je rizik i dalje velik jer će Rusi pripremiti sofisticiranije napade i metode, prenosi Jutarnji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh