Svijet

Potvrđeno da je izraelska vojska koristila bijeli fosfor prilikom napada na Gazu

Amnesty International je saopćio da je Program za odgovor na krizne situacije ove organizacije prikupio uvjerljive dokaze

Među dokazima koje je dokumentirao Amnesty International da je izraelska vojska koristila artiljerijske granate od bijelog fosfora u gusto naseljenim civilnim područjima Gaze, nalaze se i fotografije koje je snimio fotoreporter Anadolije.

Iz Amnesty Internationala saopćeno je da je Program za odgovor na krizne situacije ove organizacije prikupio uvjerljive dokaze koji dokumentiraju izraelsku upotrebu artiljerijskih projektila s bijelim fosforom u Gazi.

Videosnimci i fotografije koje je potvrdila Laboratorija za dokaze o kriznim situacijama ove organizacije pokazuju da je Izrael koristio bijeli fosfor u Gazi, koju bombarduje od 7. oktobra.

Među prikupljenim dokazima je i fotografija artiljerijskih granata M825 i M825A1 s oznakom D528, koju identifikacioni kod američkog Ministarstva odbrane koristi za “municiju na bazi bijelog fosfora”, a koje je 9. oktobra snimio fotoreporter AA Mustafa Al-Kharouf.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh