Svijet

‘Vidite li što Hamas radi s dronovima? Samo jedna skupina ih je to mogla naučiti. Globalni rat stiže…‘

Kirilo Budanov smatra da je Hamasova uporaba bespilotnih letjelica napadu u subotu nosila obilježja ruske umiješanosti

Američki državni tajnik Antony Blinken doputovao je u četvrtak u Izrael i obećao potporu Washingtona toj zemlji nakon napada militanata Hamasa na jugu Izraela tijekom prošlog vikenda.

Blinken je obećao Izraelu više streljiva za obnavljanje zaliha protuzračne obrane i rekao da postoji dvostranačka potpora u američkom Kongresu za veću vojnu pomoć. U srijedu je, pak, američki predsjednik Joe Biden obećao američku potporu Izraelu.

Međutim, postoji zabrinutost da vojna potpora SAD-a i Zapada Ukrajini počinje slabiti zbog domaćih političkih zabrinutosti i proračunskih ograničenja. Šef ukrajinske vojne obavještajne službe, general-bojnik Kirilo Budanov, ocijenio je da bi dugotrajni rat između Izraela i Hamasa mogao utjecati na zapadnu isporuku vojne pomoći Kijevu u njegovoj borbi protiv Rusije.

U intervjuu za Ukrajinsku pravdu, šef ukrajinske Glavne obavještajne uprave rekao je da, ukoliko sukob u Izraelu završi u roku od nekoliko tjedana, nema razloga za brigu u vezi s vojnom pomoći Zapada daje Ukrajini.

“No, ako se situacija oduži, sasvim je jasno da će biti određenih problema s činjenicom da će oružjem i streljivom biti potrebno opskrbljivati ne samo Ukrajinu”, rekao je on, kako prenosi Newsweek.

Također je rekao da je Hamasova uporaba bespilotnih letjelica na oklopnim vozilima u napadu u subotu nosila obilježja ruske umiješanosti.

“Nitko osim onih koji su bili na našem ratištu ne bi mogao tako nešto učiniti. Budući da mi nismo bili tamo, znači da su to bili Rusi”, rekao je on.

Budanov također vjeruje kako je značajno da je ruska državna novinska agencija Sputnik započela emitiranje na arapskom jeziku u Libanonu “s jasnim ruskim narativom”. Također ističe da je značajan bio prošlomjesečni posjet ruskog vojnog dužnosnika Iranu, zemlji koja podržava Hamas. Ipak, Budanov nije ponudio dokaze za svoje tvrdnje o umiješanosti Moskve u napad Hamasa.

Kremlj je, pak, poručio da je zabrinut zbog napada Hamasa i pozvao na mirno rješenje, a ruski je predsjednik Vladimir Putin rekao da je sukob u Izraelu “jasan primjer neuspjeha američke politike na Bliskom istoku”.

U međuvremenu, usred zabrinutosti da bi se rat mogao preliti na širu regiju, Budanov je izrazio zabrinutost što bi se moglo dogoditi dugoročno.

“Na temelju ukupne geografije vidimo nekoliko sukoba koji na prvi pogled izgledaju regionalni, osim Ukrajine, ali ih sve povezuju iste zemlje”, rekao je. “Vjerujem da se prilično brzo približavamo globalnom ratu”, zaključio je Budanov, prenosi Jutarnji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh