Svijet

OVAKO SE HAMAS SPREMAO ZA KRVAVI NAPAD Izgradili čitavo naselje, a sve držali u strogoj tajnosti! Objavljen nevjerovatan video

Hamas je objavio video koji pokazuje kako su njegovi militanti trenirali uništavanje barijera na granici Izraela i Gaze, što im je omogućilo da započnu masovni pokolj civila. Video prikazuje članove inženjerskog korpusa Kasami kako polažu eksploziv na žičane ograde i barijere, traže zaklon i dižu ih u vazduh.

Ograda koja deli Pojas Gaze od Izraela probijena je na više mesta u subotnjem napadu, što je omogućilo borcima da uđu i počnu pohod. Video takođe prikazuje pripadnike Hamasa u borbenoj opremi kako na leđima nose male metalne rampe i rasklapaju ih kako bi motori prešli preko srušenih ograda, piše Skaj njuz.

Mnogi militanti koristili su motore tokom napada, a jedan video koji je dosta deljen prikazuje mladu Izraelku kako je naterana da sjedne na motocikl i odvezena. Hamas je takođe izgradio lažno izraelsko naselje u Gazi i vežbao napade, potvrdio je izvor blizak novinskoj agenciji Rojters.

Većina Hamasovaca nije znala da će se napad dogoditi?
Čini se da je obuka bila jezivo učinkovita, sa stotinama civila ubijenih u svojim gradovima i naseljima. Video zapis obuke daje uvid u to koliko je planiranja uloženo u višestruki napad koji je dosad odneo više od 1.200 izraelskih života. Više od 1.000 Palestinaca takođe je ubijeno u napadima odmazde.

Izvor iz Hamasa ispričao je da je nakon probijanja ograde taktika bila da buldožeri uđu kako bi povećali rupe, odnosno kako bi omogućili ulazak većih vozila. Dodao je kako mnogi koji su učestvovali u obuci uopšte nisu znali čemu ona služi jer je Hamas bio odlučan u tome da Izraelci ne saznaju za napad.

Mnogi zapovednici Hamasa takođe su potvrdili kako nisu znali da će se napad dogoditi. Izraelske vlasti su priznale kako su uhvaćene nespremne nakon što su bile uljuljkane u lažni osećaj sigurnosti, misleći da Hamas ne planira nikakvu značajnu ofanzivu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh