Svijet

Traje granatiranje Gaze, čeka se kopnena ofanziva vojske Izraela

Sukobi u Izraelu i Palestini ušli su u peti dan. Hiljade je mrtvih i povrijeđenih na obje strane.

TOPSHOT - A picture shows rockets fired from the Gaza City (R) being intercepted by Israel's Iron Dome defence missile system (L) on October 10, 2023. Israel said it recaptured Gaza border areas from Hamas as the war's death toll passed 3,000 on October 10, the fourth day of gruelling fighting since the Islamists launched a surprise attack. (Photo by Eyad BABA / AFP)

Vojska Izraela tvrdi da je vratila naselja pod kontrolu koje je napao Hamas i najavila je kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze. Mobilisano je 360.000 izraelskih rezervista. Podršku Palestini dao je libanski Hezbollah raketirajući granicu sa Izraelom, projektili stizali i iz pravca Sirije. Oružje kao podrška Izraelu poslale su SAD.

Najmanje 30 ljudi poginulo je u izraelskim zračnim napadima tijekom noći, rekao je glasnogovornik Hamasa. Izraelske snage su tijekom napale 200 ciljeva u Gazi, objavio je jutros IDF.

Izraelska vojska upozorila je da će se “borbe intenzivirati” u trenucima kad broj žrtava iu Izraelu i Gazi nastavlja rasti. “Pretrpjeli smo izuzetno velike gubitke… To nas, međutim, neće odvratiti i neće oslabiti našu odlučnost”, rekao je glasnogovornik IDF-a, potpukovnik Jonathan Conricus u video objavi,piše N1

Dodao je kako se nada da će se podrška Izraelu nastaviti čak i nakon što se borbe pojačaju. “Nadamo se da će tako ostati čak i kada se borbe intenziviraju, a prizore koji dolaze iz Pojasa Gaze bude teže razumjeti i nositi se s njima”, rekao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh