Svijet

Zelenski u UN-u: Rusija gura svijet u ‘konačni rat’

Volodimir Zelenski održao je važan govor pred svjetskim čelnicima na Općoj skupštini UN-a.

Zelenski u UN / Vijesti.ba

“Zlu se ne može vjerovati”, rekao je Zelenski u govoru te pozvao svijet da se ujedini kako bi okončao rusku agresiju na njegovu zemlju.

U govoru u New Yorku, Zelenski je rekao da se Rusija, koja je naoružana nuklearnim oružjem, mora zaustaviti u “guranju svijeta u konačni rat”. Također je optužio Rusiju da sve, od hrane do energije, pretvara u oružje.

Ustvrdio je da se drugi zajednički izazovi poput klimatskih promjena mogu ispravno riješiti tek nakon što se Moskva odgurne.

“Dok Rusija gura svijet u konačni rat, Ukrajina čini sve kako bi osigurala da se nakon ruskog napada nitko u svijetu više neće usuditi napasti nijednu naciju”, rekao je Zelenski svjetskim čelnicima koji su sudjelovali na godišnjoj Generalnoj skupštini.

Također je rekao da Rusija jednostavno “nema pravo držati nuklearno oružje”, pa dodao: “Naoružavanje mora biti obuzdano, ratni zločini moraju biti kažnjeni, deportirani ljudi se moraju vratiti kući, a okupator se mora vratiti na svoju zemlju”.

“Moramo biti ujedinjeni da to postignemo i mi ćemo to učiniti!” rekao je Zelenski, koji je Moskvu optužio da provodi genocid otmicom i deportacijom ukrajinske djece.

Ukrajinski predsjednik je spomenuo i “mutne dogovore” kojima se pokušava okončati rat, najveći u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, pod “nepoštenim uvjetima”.

No, njegova ključna poenta bila je upozoriti međunarodnu zajednicu da će ishod rata utjecati na sve. Cilj Rusije, rekao je, bio je pretvoriti Ukrajinu u “oružje protiv vas, protiv međunarodnog poretka temeljenog na pravilima”.

Mirovna formula koju je zacrtao mjesecima nije, rekao je, samo za Ukrajinu, već i za ostatak svijeta. Govor Zelenskog bio je jasan i usmjeren izravno na zemlje – mnoge od njih na takozvanom “Globalnom jugu”, uključujući Brazil i Indiju, koje su zasad ostale po strani.

Neke nacije su čak ojačale svoje ekonomske veze s Kremljom. Predstavnici zapadnih zemalja jučer su u UN-u pokušale odgovoriti na šire zabrinutosti tih zemalja oko pitanja razvoja i klimatskih promjena. Ranije tokom dana ukrajinski čelnik pozdravio je govor Joea Bidena u kojem je njegov američki kolega upozorio na ozbiljne posljedice ako se ruska agresija ne zaustavi, prenosi Index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh