Svijet

Plenković: Hrvatska pomaže Ukrajini s novom vojnom pomoći od 30 miliona eura

Hrvatska će osigurati novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan oko 30 miliona eura…

Plenković i Zelenski - twitter

Hrvatska će osigurati novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan oko 30 miliona eura, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u utorak u Atini.

Novim paketom vojne pomoći, ukupna pomoć Zagreba Kijevu približit će se iznosu od 200 miliona eura. Hrvatska vlada će u četvrtak otkriti šta sadrži taj paket, najavio je Plenković.

Plenković je sa Zelenskim razgovarao o korištenju hrvatskih luka za izvoz ukrajinskih žitarica.

“Već sada je iz hrvatskih luka izvezeno više hiljada tona žita. Najviše je otišlo u Italiju, dio na sjever Afrike”, ali se s novim okolnostima na Crnom moru ta tema ponovno aktualizirala, rekao je Plenković. Naglasio je da je “poenta” da ovo “bude tranzit kroz Hrvatsku u treće zemlje”.

Plenković i Zelenski su sudjelovali u ponedjeljak navečer na neformalnoj raspravi o proširenju EU-a i evropskoj budućnosti regije te o ruskoj agresiji na Ukrajini, prenosi Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh