Svijet

Nakon više od 80 godina Kaliforniji se sprema tropska oluja, a u Meksiku se očekuju razorne poplave

Uragan Hilary koji se kreće prema pacifičkoj obali Meksika, mogao bi uzrokovati razorne poplave u toj američkoj saveznoj državi, a očekuje se da će stići na kopno kasno navečer, upozorio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

tropska oluja - CNN

Prognostičari kažu da će uragan, koji trenutno ima udare vjetra do 215 kilometara na sat, tada izgubiti na brzini i postati tropska oluja koja će se kretati prema južnoj Kaliforniji.

Stigne li do Kalifornije, bit će to prva tropska oluja koja će pogoditi tu zemlju u više od 80 godina.

NHC je upozorio da su “katastrofalne i po život opasne poplave” vjerovatne u meksičkoj državi Baja California i jugozapadu SAD-a tokom naredna dva dana. prenosi klix

Savezna agencija za upravljanje hitnim situacijama (FEMA) “unaprijed je rasporedila osoblje i zalihe u toj regiji”, rekao je u petak američki predsjednik Joe Biden.

“Pozivam sve koji se nalaze na putanji oluje da poduzmu mjere opreza i slušaju upute državnih i lokalnih dužnosnika”, kazao je.

Količina padavina mogla bi doseći 25 centimetara u nekim područjima, što bi dovelo do “značajnih i rijetkih” posljedica za dijelove južne Kalifornije i južne Nevade, objavila je Nacionalna meteorološka služba (NWS).

U San Diegu, NWS je izdao upozorenje za “visoku opasnost” od bujičnih poplava.

Gotovo 26 miliona ljudi u jugozapadnom dijelu Sjedinjenih Država je pod nadzorom zbog poplava, prenosi Radio Slobodna Evropa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh