Svijet

Hiljadu ukajinskih marinaca vraća se kući nakon intenzivne obuke u Britaniji

Gotovo 1.000 ukrajinskih marinaca uskoro će se vratiti kući nakon šestomjesečne obuke u britanskim snagama.

Hiljadu ukajinskih marinaca vraća se kući nakon intenzivne obuke u Britaniji - facebook

Planovi za obuku marinaca objavljeni su u februaru tokom iznenadne posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija Londonu. Otada je oko 900 ukrajinskih marinaca završilo kurs, na kojem su ih obučavali britanski komandosi.

Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je: “Ujedinjeno Kraljevstvo je prednjačilo u obuci oružanih snaga Ukrajine, pružajući vodeću obuku u svjetskim borbenim vještinama za više od 20.000 novaka ukrajinske vojske kroz operaciju Interflex.”

“Ovaj program obuke, koji provode elitni britanski komandosi, podržat će Ukrajinu da izgradi vlastite posebne mornaričke snage i proširi svoje sposobnosti za djelovanje u pomorskom okruženju.”

Marinci su prošli obuku u nizu područja, uključujući korištenje protutenkovskog oružja, protuzračnih projektila i korištenje minobacača i bespilotnih letjelica.

Ministarstvo obrane priopćilo je da su mnogi ukrajinski pripravnici bili civilni dragovoljci koji nisu imali prethodnog vojnog iskustva.

Ostali su premješteni iz drugih postrojbi ukrajinskih oružanih snaga. Preko 20.000 ukrajinskih novaka već je prošlo obuku u Velikoj Britaniji od početka rata, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh