Svijet

Putin: Mirovni pregovori sada su nemogući

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da njegova zemlja ne odbacuje mirovne pregovore sa Ukrajinom, ali da su oni u ovoj situaciji nemogući.

Vladimir Putin - bhrt

Nakon sastanka sa afričkim liderima u Sankt Petersburgu Putin je kazao da afričke i kineske mirovne inicijative mogu služiti kao dobra podloga za dalje razgovore, ali da za njih sada ne postoje uslovi.

– Ukrajinska vojska je u ofanzivi, napadaju i sprovode veliku stratešku ofanzivnu operaciju. Ne možemo prekinuti vatru kada smo napadnuti, rekao je Putin.

Uprkos tome Rusija ostavlja prostor i šansu da sjedne za pregovarački stol, poručio je Putin.

– Nismo ih odbacili. Da bi ovaj proces počeo, potrebno je da postoji saglasnost sa obje strane, izjavio je.

Govoreći o povlačenju ruske vojske iz Kijeva,Putin je dodao da su ih Ukrajinci prevarili.

– U suštini, dogovoren je nacrt ovog mirovnog sporazuma, ali nakon povlačenja naših trupa iz blizine Kijeva, što je od nas zatraženo da stvorimo uslove za zaključivanje konačnog sporazuma, vlasti Kijeva su odbile sve prethodne sporazume, kazao je Putin, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh