Svijet

Njemačka i Francuska se protive nastavku ograničenja na uvoz ukrajinskih žitarica

Njemačka i Francuska izrazile su protivljenje nastojanjima da se produže ograničenja izvoza ukrajinskih žitarica u pet istočnoevropskih zemalja, članica EU, navodi AFP.

Evropska unija je u aprilu ove godine postigla unutrašnji kompromis koji je omogućio Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj da zabrane prodaju ukrajinskih žitarica na svojim lokalnim tržištima.

Međutim, tranzitne rute za ukrajinsko žito ostale su otvorene za prelazak njihovih teritorija.

Mjere koje su još uvijek na snazi ističu sredinom septembra, ali je pet zemalja zatražilo da se produže do kraja godine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je bilo kakvo produženje zabrane za uvoz ukrajinskih žitarica nazvao “apsolutno neprihvatljivim i otvoreno antievropskim”.

Protivljenje Kijeva ponovile su zemlje EU, uključujući Njemačku i Francusku, na sastanku ministara poljoprivrede u Briselu.

Njemački ministar poljoprivrede Cem Ozdemir poručio je da Evropska komisija, izvršna ruka EU, treba jasno dati do znanja da bilo kakvo produženje “nije moguće”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh