Svijet

Holivud na koljenima: Glumci stali na crtu umjetnoj inteligenciji

Zaustavljene filmske i televizijske produkcije nakon neuspjelih pregovora

Holivudski glumci zvanično su krenuli u štrajk. U nemogućnosti da postignu dogovor s producentima, članovi „The Screen Actors Guilda“ – Američke federacije televizijskih i radijskih umjetnika (SAG-AFTRA) pridružili su se protestu više od 11.000 već upečatljivih filmskih i televizijskih pisaca.

Napustili premijeru
Neuspjeli pregovori sa Savezom filmskih i televizijskih producenata znače da će se filmske i televizijske produkcije s glumcima odmah zaustaviti, što će u suštini zatvoriti Holivud. To će biti prvi dvostruki štrajk u industriji od 1960. godine.

– Mi smo ovdje žrtve. Šokirana sam načinom na koji nas tretiraju ljudi s kojima smo poslovali – rekla je Fren Drešer (Fran Drescher), predsjednica Sindikata glumaca, tokom konferencije za novinare.

Dodala je da je „to odvratno i da treba da ih bude sram“.

Članovi SAG-AFTRA-e štrajk već shvataju ozbiljno. Glumci filma “Oppenheimer” napustili su u četvrtak premijeru u Londonu. Reditelj Kristofer Nolan (Christopher) rekao je okupljenima da je glumačka ekipa otišla.

Tokom štrajka, akterima neće biti dozvoljeno da promoviraju prošle projekte putem konvencija, intervjua ili panela. Ovo uključuje bilo koju kampanju za dodjelu Emi nagrada. Nominacije za godišnju dodjelu nagrada objavljene su u srijedu, a ceremonija će biti upriličena 18. septembra na Foxu.

Krećući prošlog mjeseca u pregovore, holivudski izvođači su nastojali poboljšati plaće, uvjete rada, zdravstvene i penzione beneficije, te napraviti granice u korištenju umjetne inteligencije u budućim televizijskim i filmskim produkcijama. Osim toga, Sindikat traži veću transparentnost od servisa za striming u smislu gledanosti, tako da preostala plaćanja mogu biti jednaka onima koje se vide na linearnoj televiziji.

– Ne možete promijeniti poslovni model onoliko koliko se promijenio i ne očekivati da će se promijeniti i kontakt – rekla je Drešer.

Udruženje pisaca Amerike, koje je u štrajku od maja, traži veće naknade i ostatke, posebno kada je riječ o striming emisijama, kao i nova pravila koja će zahtijevati da studiji uposle televizijske emisije s određenim brojem pisaca na određeni period.

Također, traže kompenzaciju tokom procesa pretprodukcije, produkcije i postprodukcije. Trenutno se od pisaca često očekuje da daju revizije ili izrade novi materijal bez plaćanja.

WGA također dijeli slične zabrinutosti u vezi s upotrebom umjetne inteligencije kada je riječ o pisanju scenarija.

Ostatak vječnosti
SAG-AFTRA je saopćila kako proizvođači nisu bili voljni da ponude svojim članovima fer posao i da su radili na odgađanju pregovora.

AMPTP je odgovorio na deklaraciju o štrajku izdavanjem izjave da je „predstavio dogovor koji nudi historijska povećanja plaća i zaostala povećanja, znatno veće granice za penzijske i zdravstvene doprinose, zaštitu od audicija, skraćene periode opcija serija i revolucionarni prijedlog za korištenje umjetne inteligencije koji štiti „digitalne sličnosti“ s glumcima.

Za zastoj u pregovorima okrivili su SAG-AFTRA-u.

– U tom revolucionarnom AI prijedlogu, predložili su da naši pozadinski izvođači budu u mogućnosti da budu skenirani, da budu plaćeni za jednodnevnu plaću, a njihova kompanija bi trebala posjedovati taj skenirani snimak, njihovu sliku, njihovu sličnost i trebala bi to moći koristiti za ostatak vječnosti u bilo kojem projektu koji žele bez saglasnosti i naknade. Dakle, ako mislite da je to revolucionaran prijedlog, predlažem da razmislite ponovo – rekao je Dankan Krebtri-Ajrland (Duncan Crabtree-Ireland), nacionalni izvršni direktor i glavni pregovarač za SAG-AFTRA-u.

Nemogućnost dogovora bacit će filmsku industriju Holivuda na koljena, jer se ona još nije u potpunosti oporavila ni od koronavirusa. Svi će ispaštati, kako glumci i pisci, tako i službe podrške, ali i sama ekonomija.

Mnoge zvijezde su podržale odluku da se stupi u štrajk. Tu su i Met Dejmon (Matt Damon), Emili Blant (Emily Blunt), Margot Robi (Robbie), Meril Strip (Meryl Streep)…

Sve što ne smiju raditi
Učesnici štrajka u narednom periodu ne smiju glumiti, pjevati, plesati, izvoditi vratolomije, snimati bilo kakve performanse, ne smiju ni raditi na promocijama projekata. Ne mogu davati intervjue ili bilo kakve najave, raditi audicije, ići na turneje, festivale, panele niti smiju na društvenim mrežama promovirati filmove ili serije…

Također, iz SAG-AFTRA-e su naglasili da svi oni koji još nisu članovi, a žele biti, također se moraju pridržavati svih pravila, inače nikada neće biti primljeni u članstvo.

Više od 160.000 članova broji SAG-AFTRA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh