Svijet

Rusi pronašli zamjenu za Wagner: U Ukrajinu stiglo više od 180.000 vojnika

Rusija je rasporedila više od 180.000 vojnika na dvije glavne istočne bojišnice u Ukrajini, prema Serhiju Čerevatiju, glasnogovorniku istočne skupine ukrajinskih oružanih snaga.

“Više od 180.000 ruskih trupa je raspoređeno u zoni odgovornosti Istočne skupine snaga… Front Liman-Kupjansk je duži, zbog čega neprijatelj baš tamo koncentrira svoje snage”, izjavio je Čerevatij, dodajući da se u ovom trenutku nalazi “više od 120.000 neprijateljskih vojnika” na pravcu Liman-Kupjansk.

Nazvao ih je “prilično moćnom skupinom”, koja uključuje zračno-jurišne i mehanizirane postrojbe, postrojbe borbene rezerve Bars, teritorijalne snage i nove jurišne satnije Oluja Z, prenosi CNN.

“U njoj su regrutirane osobe s kriminalnim dosjeima”, ističe Čerevatij i napominje da se na bojištu u Bakhmutu nalazi oko 50.000 ruskih vojnika.

Gradovi Liman i Kupjansk udaljeni su oko stotinu kilometara, a nalaze se sjeverno od Bahmuta, na istočnom frontu Ukrajine.

U međuvremenu, Hanna Maliar, zamjenica ministra obrane Ukrajine, izvijestila je o čestim sukobima upravo u blizini Bahmuta.

“Situacija se vrlo brzo mijenja. Kontrola nad istim položajima može se izgubiti i ponovno dobiti dvaput dnevno.”

General Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, potvrdio je njene riječi, ali i otkrio detaljnije situaciju na bojištu.

“Neprijatelj pokušava prebaciti jedinice na najopasnije smjerove za protunapade, nastojeći destabilizirati situaciju, uzrokovati gubitke Ukrajini i poremetiti logistiku obrambenih snaga”, rekao je Sirski, napominjući da prijetnja ofenzivnih akcija neprijatelja iz strane Bahmuta u smjeru Časiv Jara ostaje.

Sirski je spomenuo i da se Rusi očajnički drže položaja i uporišta koje je nekad zauzimao Wagner.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh