Svijet

Mnoge države osudile paljenje Kur’ana u Švedskoj: Nema opravdanja za ovaj čin mržnje

Zvaničnici brojnih zemalja osudili su skandalozan čin paljenja Kur’ana u glavnom gradu Švedske tokom protesta koji je odobrila policija.

Salwan Momika, 37-godišnji Iračanin koji je prije nekoliko godina pobjegao u Švedsku, pocijepao je i zapalio stranice islamske svete knjige jučer dok su muslimani slavili Kurban-bajram.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan nazvao rekao je da je neprivatljvo dozvoliti antiislamske akcije pod izgovorom slobode izražavanja.

“Zatvarati oči pred takvim groznim djelima znači biti saučesnik”, poručio je Fidan.

Osuda Turske ima dodatnu težinu, jer ova zemlja blokira kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u zbog nerazbijanja kurdskih grupa koje smatra teroristima.

Maroko je otišao dalje od izjave osude i opozvao svog ambasadora u Švedskoj na neodređeno vrijeme.

Američki State Department izrazio je protivljenje spaljivanju Kur’ana, istovremeno pozivajući Tursku da odobri kandidaturu Švedske za NATO.

“Spaljivanje vjerskih tekstova je nepoštovanje i štetno, a ono što bi moglo biti legalno sigurno nije nužno prikladno”, rekao je glasnogovornik Vedant Patel.

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova nazvao je ovaj čin provokativnim, nepromišljenim i neprihvatljivim.

“Vlada i narod Islamske Republike Iran ne tolerišu takvu uvredu i oštro je osuđuju”, rekao je Nasser Kanani.

Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da se ova djela mržnje ne mogu prihvatiti ni sa kakvim opravdanjem.

Egipat je rekao da je Momikin čin sramotan, pogotovo jer se dogodio na Kurban-bajram.

Ministarstvo vanjskih poslova također je izrazilo zabrinutost zbog “ponovljenih incidenata” spaljivanja Kur’ana u Evropi.

Jordan je ovaj čin nazvao rasističkim i huškačkim. Jordan je rekao da je odbacivanje ekstremizma kolektivna odgovornost koje se svi moraju pridržavati.

Ministarstvo vanjskih poslova Kuvajta saopćilo je da je paljenje “opasan, provokativan korak koji rasplamsava osjećaje muslimana širom svijeta”.

Pozvao je međunarodnu zajednicu i vlade da preuzmu odgovornost za brzu akciju za odricanje od osjećaja mržnje, ekstremizma i vjerske netolerancije.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je skrnavljenje flagrantnim napadom na ljudska prava, vrijednosti tolerancije, prihvatanja drugih, demokratiju i miran suživot među sljedbenicima svih religija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh