Svijet

Hande Taner: Mladi muslimani su među najugroženijim članovima evropskog društva

O položaju mladih iz muslimanskih zajednica u Evropi govori predsjednica Foruma evropskih muslimanskih omladinskih i studentskih organizacija.

Izazovi mladih iz muslimanskih zajednica u Evropi su izuzetno složeni i često predstavljaju prostor sukobljavanja različitih interesa i percepcija. Rijetko se čuje argumentovan i autentičan stav mladih evropskih muslimana o njihovom položaju, pravima, predrasudama i stereotipima jer je ovaj dio društva često izložen dvostrukim pritiscima i očekivanjima.

Hande Taner je predsjednica Foruma evropskih muslimanskih omladinskih i studentskih organizacija (FEMYSO) sa sjedištem u Briselu. Forum je osnovan 1996. godine i djeluje kao panevropska mreža sa 31 članicom iz 21 zemlje. FEMYSO okuplja najprogresivnije mlade evropske muslimanske lidere. Ima i više članica iz Bosne i Hercegovine, Albanije i Sjeverne Makedonije tako da se njegove aktivnosti osjete i na Balkanu, ali i glas Bošnjaka i Albanaca preko FEMYSO-a u Briselu.

Hande Taner je NVO aktivistkinja iz Holandije. Ima dvostruku master diplomu studija evropskih poslova na Sciences Po Paris i London School of Economics. Izabrana je za predsjednicu FEMYSO-a u septembru 2021. godine na dvogodišnji mandat. U ranijem sastavu izvršnog odbora bila je zadužena za medije i vodila je kampanju FEMYSO-a za izbore za Evropski parlament 2019. godine.

U povodu Evropskog omladinskog događaja (European Youth Event), razgovaramo sa Taner o aktivnostima i djelovanju FEMYSO te o izazovima mladih muslimana u Evropi.

Možete li nam predstaviti FEMYSO?
– FEMYSO je najprepoznatljivija i najutjecajnija muslimanska omladinska platforma u Evropi i redovno se oglašava i konsultuje sa evropskim, državnim i drugim institucijama o pitanjima koja se odnose na muslimansku omladinu.

Koristimo ovu mrežu da uspostavimo progresivnu platformu za mlade koji žele da se okupe, umreže, podijele svoja iskustva, ideje i najbolju praksu. Naša ogromna mreža omogućila je mladim muslimanima da se sastaju, rade na projektima i kampanjama koje su pokrenute na lokalnom, nacionalnom i kontinentalnom nivou. Također osiguravamo prostor našim članicama da se sastanu sa drugim aktivistima, organizacijama civilnog društva i institucijama koje djeluju na evropskom nivou.

FEMYSO je razvio uspješnu dvosmjernu saradnju sa Evropskim parlamentom, Evropskom komisijom, Vijećem Evrope, Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), Ujedinjenim narodima i nizom drugih značajnih organizacija na evropskom i međunarodnom nivou.

Šta je Evropski omladinski događaj (EYE) i šta je bio fokus ovogodišnjeg skupa?
– European Youth Event (EYE) je događaj koji se održava svake dvije godine i okuplja mlade ljude iz cijele Evrope kako bi raspravljali o najvažnijim pitanjima s kojima se kontinent suočava. Skup služi kao platforma za mlade za razmjenu ideja, diskusije i oblikovanje budućnosti Evrope. Za muslimansku omladinu ovaj skup je posebno važan.

EYE igra vitalnu ulogu u poticanju međuvjerskog dijaloga i razumijevanja. Događaj okuplja mlade različitih vjerskih sredina, pružajući platformu za otvorene razgovore, promociju tolerancije i međusobnog poštovanja. Kroz dijalog i saradnju, učesnici uče da prebrode predrasude, razotkriju stereotipe i grade mostove između različitih vjerskih zajednica.

U svjetlu evropskog i globalnog konteksta i uoči evropskih izbora 2024. godine, dio programa ovog izdanja bio je fokusiran na ulogu demokracije i angažmana mladih.

Kakve je poruke na skupu uputio FEMYSO i šta su ciljevi vašeg djelovanja u budućnosti?
– Kao FEMYSO, na ovom izdanju EYE fokusirali smo se na zagovaranje u tri ključne oblasti: obrazovanje, kultura i diskriminacija. To je zato što naš trenutni obrazovni sistem jednostavno nije primjeren svrsi, to je zato što se interkulturalnom i međureligijskom obrazovanju ne pridaje odgovarajuća važnost i zato što naše evropske institucije nisu voljne da se efikasno bore protiv diskriminacije zbog politike isključivanja nekih od najvažnijih članica.

Na Evropskom omladinskom događaju 2021. godine desio se atak desničara na predstavnike FEMYSO-a. Kakve su reakcije bile na taj čin i šta se od tada promijenilo?
– Prije dvije godine vidjeli smo krajnje desničarsku delegaciju kako uznemirava članove obje delegacije FEMYSO-a. Ovaj čin agresije s pravom je osudilo rukovodstvo evropskih institucija, pismom koje su potpisala 152 evropska parlamentaraca u kojem se poziva na istragu o tome incidentu.

Svjedočili smo i provokacijama i ove godine. Trenutno smo u razgovoru sa kolegama u organizacionom timu kako bismo osigurali da se poduzmu najsnažnija moguća akcija da pokažemo da je muslimanska omladina dobrodošla na ovakve susrete. Rukovodstvo Zelene stranke u Evropskom parlamentu upravo je ove sedmice uputilo pismo podrške našoj omladini i predsjedniku Evropskog parlamenta kao reakciju na ovo.

Muslimani i druge manjine su i dalje stigmatizirane u EU zbog čega je sve više onih koji iseljavaju u SAD, Tursku ili druge države gdje ugodnije mogu živjeti i razvijati se. Da li su upravo mladi muslimani najugroženiji segment evropskog društva?
– Mladi muslimani su definitivno među najmarginalizovanijim i najstigmatizovanijim članovima evropskog društva. Međutim, umjesto da ohrabrujemo emigraciju, kao muslimanska omladina vjerujemo da moramo uložiti jače napore da se dalje angažujemo u društvu i zagovaramo naša prava zajedno sa našim liderima koji su odgovorni za služenje svim zajednicama, uključujući i našu, prenosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh