Svijet

Blinken: Previranja u Rusiji bi se mogla nastaviti i u narednom periodu

Državni sekretar SAD-a Entoni Blinken (Antony Blinken) prokomentarisao je situaciju koja je zadesila Rusiju pobune ruske plaćeničke vojske Wagner.

On smatra da je ova pobuna dokaz pukotina u autoritetu predsjednika te države Vladimira Putina nakon što je amnestirao Wagnerovce.

Nastavak previranja
Mišljenja je da bi previranje se mogla nastaviti i trajati u narednim sedmicama i mjesecima.

On je također naglasio da Vašington nije promijenio spremnost strateških snaga u kontekstu događaja sa Wagnerovcima.

– Što se tiče nuklearnog oružja, nismo vidjeli promjene u spremnosti Rusije i nismo promijenili spremnost naših sopstvenih strateških snaga – rekao je Blinken i dodao da SAD veoma pažljivo prate ovo pitanje.

Sigurnost državljana SAD-a
Blinken je rekao da nije kontaktirao ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, ali je naveo da su ostali članovi administracije u kontaktu sa ruskim kolegama po pitanju sigurnosti američkih građana u Rusiji.

– Lično nisam bio u kontaktu, ali drugi članovi administracije su bili u kontaktu sa svojim ruskim kolegama prije svega zato što smo željeli da se uvjerimo da je Rusija svjesna svojih obaveza u pogledu obezbjeđenja sigurnosti američkih građana i naših zaposlenih u zemlji – rekao je Blinken.

Podsjećamo, sinoć je postignut dogovor prema kojem se Wagnerovci povlače, a zauzvrat oni neće biti krivično gonjeni, dok je njihov šef Jevgenij Prigožin otišao iz Rusije u Bjelorusiju.

Pregovorima je posredovao predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh