Svijet

Zelenski potpisao novi zakon, zabranjuje se uvoz knjiga iz Rusije i Bjelorusije

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon o zabrani uvoza i distribucije knjiga iz Rusije i Bjelorusije, javlja Kyiv Post, a prenosi The Guardian.

U ponedjeljak je ukrajinski parlament izglasao dva zakona koja postavljaju stroga ograničenja na ruske knjige i glazbu. Jedan zakon zabranjuje tiskanje knjiga ruskim državljanima osim ako se ne odreknu ruske putovnice i zatraže ukrajinsko državljanstvo. Zabrana će se odnositi samo na one koji su imali rusko državljanstvo nakon raspada sovjetske vlasti 1991. godine.

Također se zabranjuje komercijalni uvoz knjiga tiskanih u Rusiji, Bjelorusiji i okupiranom ukrajinskom teritoriju, a trebat će posebna dozvola za uvoz knjiga na ruskom jeziku iz bilo koje druge zemlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh