Svijet

Američki državni sekretar tvrdi: Nema naznaka da Rusija planira upotrijebiti nuklearno oružje

Sjedinjene Američke Države nisu vidjele nikakve naznake da se Rusija sprema koristiti nuklearno oružje, izjavio je u petak američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony).

Blinken je rekao da će SAD nastaviti pratiti situaciju vrlo pažljivo, ali da trenutno nema razloga za prilagođavanje nuklearnog stava.

– Ne vidimo nikakve naznake da se Rusija sprema koristiti nuklearno oružje. Predsjednik je ove sedmice ponovo rekao da ostajemo posvećeni odbrani NATO-a, svakog inča njene teritorije – rekao je Blinken.

Govoreći o Bjelorusiji rekao je da je to još jedan primjer predsjednika Aleksandra Lukašenka koji donosi neodgovorne, provokativne odluke, da ustupi kontrolu nad suverenitetom Bjelorusije protiv volje bjeloruskog naroda.

Putin je ranije u petak objavio da su njegove snage uspješno prebacile prvu seriju ruskog nuklearnog oružja na bjelorusku teritoriju tokom pojačanih tenzija s NATO-om zbog rata u Ukrajini.

– Prva nuklearna punjenja isporučena su na teritoriju Bjelorusije. Ali samo prva – rekao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sant Peterburgu, prenosi Bloomberg News.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh