Svijet

Stigla jedna od prvih procjena ukrajinske kontraofanzive

Ruski manevarski i odbrambeni pristup pokazuje se izazovnim za Ukrajinu…

Ukrajinska vojska - HARVARD.EDU

Ukrajina je pretrpjela značajne gubitke, ali polako napreduje prema glavnoj ruskoj liniji odbrane, saopćili su zapadni funkcioneri u jednoj od prvih ocjena ukrajinske kontraofanzive pokrenute prije 10 dana, prenosi britanski Guardian.

Njihov hladni ton sračunat je da smanji očekivanja zapadne javnosti, ali insistiraju da kontraofanziva “ide u pravom smjeru“ i da veliki gubici nisu neočekivani, piše Guardian.

Istakli su da je kontraofanziva tek počela i uključuje oblik ratovanja koji nije viđen decenijama, jer su ukrajinske snage primorane da izgrade put za oklopna vozila kroz minsko polje koje vodi prema glavnim ruskim odbranama, koje su u nekim slučajevima udaljene čak 20 kilometara, prenosi Index.

“Ranjivost klasičnih jednosmjernih puteva kroz minsko polje čini ukrajinsko oklopno naoružanje vrlo ranjivim“, istakli su funkcioneri na koje se poziva Guardian, ali su demantovali da je Ukrajina izgubila čak 120 oklopnih vozila, što je iznijela Moskva, ne navodeći koji je tačan broj.

Ruski manevarski i odbrambeni pristup pokazuje se izazovnim za Ukrajinu i skupim za napadačke snage, zbog čega je napredovanje sporo, rekao je jedan od sagovornika lista.

Ocjena je da će vjerovatno biti “teškog i skupog ratovanja još mnogo mjeseci“, jer je ta operacija izuzetno teška.

Suprotstavljaju se dobro pripremljenoj odbrambenoj liniji, koju su Rusi spremali mjesecima. Rusija je generalno postavila dobru odbranu svojih dobro pripremljenih položaja i povlači se na taktičke linije. Iako Ukrajinci nanose gubitke Rusima, oni nisu značajni jer Rusi biraju vrijeme za povlačenje, na sličan način na koji su se Ukrajinci branili protiv ruskih vozila, ocijenili su sagovornici Guardiana.

Istakli su da je „ideja da će se Rusi samo istopiti i da će Ukrajinci lako proći kroz njihovu odbrambenu liniju postojala samo u najluđim snovima“, dodavši da možda još tri mjeseca neće biti jasno može li se kontraofanziva ocijeniti kao uspješna.

Zapadni funkcioneri odbacuju sugestije da je ideja kontraofanzive bila da se ostvari tolika taktička prednost da bi već u septembru Ukrajina bila u dobroj poziciji za pregovore sa Rusijom.

“Daleko smo još od toga da bi Ukrajinci bili u poziciji da krenu u pregovore“, navode oni.

Sagovornici Guardiana priznaju da zapadni borbeni avioni vjerovatno neće biti poslati Ukrajini u kraćem roku, uprkos činjenici da je već krenula obuka ukrajinskih pilota, ali ukazuju da, razliku od Rusa, Ukrajinci još nisu poslali u bitku neka od svojih najjačih oružja, poput tenkova Challenger.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh