Svijet

Japanski demografski problemi se produbljuju uz rekordno nisku stopu nataliteta

Stopa nataliteta u Japanu opala je sedmu godinu zaredom u 2022. na rekordno nizak nivo, saopćilo je u petak ministarstvo zdravstva, naglašavajući osjećaj krize koja zahvaća zemlju jer se stanovništvo brzo umanjuje i stari.

Japan - Avaz

Stopa fertiliteta, odnosno prosječan broj djece koju je žena rodila tokom svog života, iznosi 1,2565. To se poredi s prethodnim najnižim nivoom od 1,2601 objavljenim 2005. godine i daleko je ispod stope od 2,07 koja se smatra neophodnom za održavanje stabilne populacije, piše FENA.

Premijer Fumio Kishida odredio je zaustavljanje pada nataliteta u zemlji glavnim prioritetom, a njegova vlada, uprkos visokim nivoima duga, planira izdvojiti 3,5 biliona jena (25 milijardi dolara) godišnje na brigu o djeci i druge mjere za podršku roditeljima.

– Populacija mladih počet će drastično opadati 2030-ih. Vremenski period do tada je naša posljednja šansa da preokrenemo trend opadanja rađanja – rekao je on ove sedmice prilikom posjete jednom dnevnom boravku.

Pandemija je pogoršala demografske izazove Japana, s manjim brojem brakova posljednjih godina što je doprinijelo manjem broju rađanja, a COVID-19 je dijelimično odgovoran za više smrtnih slučajeva.

Broj novorođenčadi u Japanu pao je za pet posto na 770.747 prošle godine, što je novi minimum, dok je broj umrlih porastao za devet posto na rekordnih 1,57 miliona, pokazuju podaci. Više od 47.000 smrtnih slučajeva u Japanu prošle godine uzrokovano je pandemijom koronavirusa, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh