Svijet

Kremlj iznio sedam uslova za mir u Ukrajini, stigla reakcija iz Kijeva

Moskva je danas preko zamjenika ministra vanjskih poslova objavila sedam zahtjeva za uspostavu mira u Ukrajini. Između ostalog, zahtijeva da Ukrajina prizna ruski kao državni jezik i odustane od nastojanja da se pridruži NATO-u i EU.

Kijev je odgovorio vlastitim uslovima koji uključuju, stvaranje demilitarizirane tampon zone na ruskom teritoriju, izručenje ratnih zločinaca i ratnih nalogodavaca te plaćanje odštete.

Među sedam zahtjeva Kremlja, zamjenik ministra vanjskih poslova Mihail Galuzin naveo je prekid neprijateljstava ukrajinskih snaga i opskrbu oružjem sa Zapada. Prema riječima ruskog diplomate, ispunjenje ostalih pet zahtjeva nužno je za “postizanje općeg, pravednog i trajnog mira”.

Prema njima, Ukrajina bi se trebala vratiti na neutralnu poziciju, tj. poništiti procese pridruživanja NATO-u i EU, priznati “nove teritorijalne realnosti koje proizlaze kao rezultat prava nacija na samoodređenje” (tj. priznati aneksiju Krima i pripojenu područja na istoku i jugu zemlje) štititi prava građana koji govore ruski i nacionalnih manjina, uvesti ruski kao državni jezik i poštovanje “osnovnih ljudskih prava”, uključujući slobodu vjeroispovijesti.

Posljednji zahtjev znači da ukrajinska država treba prestati govoriti protiv Pravoslavne crkve, koja se donedavno podvrgavala Moskovskoj patrijaršiji. U Ukrajini djeluje i Pravoslavna crkva povezana s Carigradskom patrijaršijom. “Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je izjavio da se Moskva ne protivi članstvu Ukrajine u EU. U prošlosti nije bilo čak ni zahtjeva da se ruski jezik uspostavi kao državni jezik.

Sedam ruskih zahtjeva “potvrđuju pravnu i činjeničnu nekompetentnost ruskog vodstva”, rekao je na Twitteru savjetnik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak i odgovorio nabrajajući uslove Ukrajinaca.

To uključuje povlačenje svih ruskih trupa s ukrajinskog teritorija, konačno priznavanje raspada Sovjetskog Saveza i suvereniteta postsovjetskih republika, izručenje ratnih zločinaca i ratnih nalogodavaca, stvaranje demilitarizirane tampon zone na ruskom teritorija, smanjenje broja ofanzivnog oružja, održavanje međunarodne konferencije koja bi kontrolirala ruski nuklearni arsenal i dobrovoljnu predaju ruske imovine zaplijenjene u zemljama Trećeg svijeta u korist Ukrajine.

Prvi mirovni pregovori s Rusijom započeli su brzo nakon što su ruske trupe napale Ukrajinu prošlog febraura. Ukrajina ih je okončala nakon proljetnog povlačenja ruskih trupa s područja u blizini prijestolnice, što je značilo i razotkrivanje ratnih zločina u oslobođenim gradovima i selima.

Kijev je tada odlučio da neće pregovarati s Rusijom dok je na njezinu čelu Vladimir Putin. Po njegovom narešenju ruske trupe izvršile invaziju na Ukrajinu, pokrenuvši najkrvaviji sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh