Svijet

Turska – nakon trećine prebrojanih glasova: Kilicdaroglu sustiže Erdogana

Najveći rivali su kandidati za predsjednika Recep Tayyip Erdogan i Kemal Kilicdaroglu.

18:45 Nastavlja se smanjivati prednost aktuelnog predsjednika Turske nakon 31 posto obrađenih glasova. Trenutno ima 53,37 posto glasova. S druge strane je nastavljen rast broja glasova za Kilicdaroglua – povećao se na 40 posto.

18: 35 Prebrojano je malo više od pet posto glasova za parlament koji ima 600 mjesta. AKP je u vodstvu sa 44 posto glasova, dok CHP ima 17 posto glasova.

Rezultati za parlament nakon pet posto izbrojanih glasova (Izvor: TRT/Agencija Anadolija)
Rezultati za parlament nakon pet posto izbrojanih glasova (Izvor: TRT/Agencija Anadolija)
18: 24 Nakon više od 20 posto obrađenih glasova, smanjuje se Erdoganova prednost, dok se povećava broj Kilicdarogluovih glasova. Erdogan sada ima 54,63 posto glasova, dok Kilicdaroglu ima 39,40 posto glasova. Ogan ima 5,41 posto, dok Ince ima 0,56 posto glasova.

18:00 Erdogan, koji je aktuelni predsjednik ispred vladajuće konzervativne Stranke pravde i razvoja (AKP), dobio je 59,47 posto glasova, dok je njegov najveći protukandidat, kandidat opozicije, Kemal Kilicdaroglu iz Republikanske narodne stranke (CHP) kao stranke lijevog centra dobio 34,79 posto glasova. Riječ je o rezultatima nakon deset posto prebrojanih glasova,piše Klix

Sinan Ognan iz stranke “Savez predaka” je dobio 5,11 posto glasova, dok je Muharrem Ince, bivši član CHP-a i osnivač Domovinske stranke, ranije ove sedmice povukao kandidaturu. Međutim, Ince nije izostavljen sa glasačkog listića zbog čega se moglo glasati za njega. Dobio je 0,63 posto glasova.

I Erdogan i Kilicdaroglu su nakon zatvaranja birališta pozvali na čuvanje glasačkih kutija. Osim što su birali predsjednika, građani su birali i nove članove parlamenta. Biračka mjesta su zatvorena u 17 sati po lokalnom vremenu.

Ako niti jedan kandidat u prvom krugu ne dobije više od 50 posto glasova, slijedi drugi izborni krug u kojem se bira između prvoplasiranog i drugoplasiranog iz prvog kruga.

Izborima su prethodili ekonomska kriza i posljedice razornog zemljotresa koji se desio u februaru ove godine. Ankete su pokazivale da će ovo biti najneizvjesniji izbori u 20 godina AKP-ove vladavine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh