Svijet

Rusija izlazi iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

Vladimir Putin je izdao naređenje da Rusija izađe iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), potpisan u novembru 1990. godine u Parizu.

Vladimir Putin - Twitter

Imenovao predstavnika

Predsjednik Ruske Federacije imenovao je zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova za svog predstavnika prilikom razmatranja pitanja izlaska iz Sporazuma u Državnoj Dumi i Vijeću Federacije.

Ugovor o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE) postavlja ograničenja u pogledu broja konvencionalnog naoružanja i vojne opreme za zemlje učesnice. CFE ugovor su potpisale zemlje NATO-a i države članice Organizacije Varšavskog pakta, uključujući i SSSR. Stupio je na snagu u novembru 1992., nakon raspada Sovjetskog Saveza, piše avaz.

Suspendovala Ugovor

Rusija je suspendovala CFE Ugovor u julu 2007. godine. U martu 2015. godine ruske vlasti su najavile da prestaju da učestvuju na sastancima Zajedničke konsultativne grupe o CFE-u. Tako je, saopštilo je tada rusko Ministarstvo vanjskih poslova, suspenzija CFE Ugovora koju je Rusija objavila 2007. godine postala potpuna. Ali istovremeno, kako je naglašeno, Rusija je ostala potpisnica i učesnica sporazuma.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh