Svijet

NEVIN PROVEO U ZATVORU 28 GODINA, A ONDA JE USLEDIO FILMSKI OBRT: Jedino ona mu je davala SNAGU, a njihova priča je za Holivud

Lamar Džonson proveo je 28 godina u zatvoru zbog zločina koji nije počinio. Međutim, imao je prijateljicu s kojom se dopisivao, Džini Šrapen, koja mu je davala snagu koja mu je bila potrebna u to vrijeme.

Imati nekoga ko veruje u vas može, uprkos svemu, čoveku da znači mnogo. Za Lamara Džonsona, prijateljica s kojom se dopisivao, po imenu Džini Šrapen, bila je tračak nade dok je boravio 28 godina u zatvoru zbog zločina koji nije počinio.

“Osećao sam se kao da se težina od 28 godina polako diže”, rekao je Džonson, koji sada ima 49 godina, za “The Washington Post” nakon što je sudija u Misuriju preinačio njegovu prvostepenu presudu za ubistvo. Šrapenova pisma sprečila su ga da izgubi nadu na otprilike 25 godina.

Priča o njihovom prijateljstvu započela je pre četvrt veka, kada joj je sveštenik u crkvi prosledio pismo koje je napisao zatvorenik koji se obratio biskupiji u nadi da će dobiti odgovor. Zatvorenik je bio Lamar Džonson, koji je tada služio doživotnu kaznu u popravnoj ustanovi u Misuriju. Rekla je za CBS News: “Bio je u zatvoru zbog ubistva. Pre su me optuživali da sam naivna, i to je u redu. Nisam bila zabrinuta. Neće doći po mene.”

Šrapen i Sžonson neprekidno su se dopisivali sledeće dve decenije. Prema njenim rečima, ona je od samog početka znala da je Džonson nevin po pitanju optužbe za ubistvo. Potvrđujući njenu intuiciju, država Misuri proglasila je Džonsona nevinim nakon intervencije Midwest Innocence Projecta i priznanja pravog ubice. Džonson je oslobođen optužbi i pušten iz zatvora.

Nakon što je izašao iz zatvora u 50. godini, Džonson je napokon imao priliku da radi stvari za kojima je čeznuo dok je bio u zatvoru. Otišao je da poseti svoju prijateljicu. To je bio jedan jako srdačan doček. Prema Džonsonu, najvrednija stvar koju mu je prijateljica dala bila je vera u sebe.

Rekao je: “Posebno kada je neko nevin, želiš da neko veruje u tebe. Jer kada imaš ljude koji veruju u tebe i neće odustati od tebe, onda ti je teže da odustaneš od sebe. ”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh