Svijet

Grčka (opet) najgora zemlja EU-a za slobodu medija

Drugu godinu zaredom, Grčka je posljednja među zemljama EU-a prema Svjetskom indeksu slobode medija Reportera bez granica (RSF) za 2023., objavljenom u srijedu.

Pixnio - Grčka (opet) najgora zemlja EU-a za slobodu medija

Grčka je sada na 107. mjestu, odmah iza Katara i Tajlanda, a lošija je od zemalja kao što su Niger, Lesoto i Haiti, pokazuje rang-lista organizacije za slobodu medija.

Država jugoistočne Evrope popravila je svoje mjesto u poređenju s prošlom godinom, ali njena je ukupna ocjena neznatno smanjena na 55.2 od 100, s 55.5 u 2022.

Norveška, Irska, Danska i Švedska najbolje su u klasi, s ocjenama od 88 do više 95.

Glavni razlozi za lošu ocjenu Grčke uključuju proizvoljni nadzor novinara od strane obavještajnih agencija pomoću špijunskog softvera Predator – koji je RSF nazvao “najvećim kršenjem slobode medija u Evropskoj uniji 2022.” – ali i uplitanje vlade u medije, uvredljive tužbe i nedovoljnu pravnu zaštitu, prenose Nezavisne.

Ubistvo kriminalističkog reportera Giorgosa Karaivaza iz 2021. takođe nikada nije riješeno, stoji u izvještaju. Grčka je već bila najgora među zemljama EU-a 2022.

RSF-ov indeks slobode medija rangira zemlje od 0 do 100 (najviši mogući nivo slobode medija), prenosi “Politico“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh