Svijet

UNICEF: Tokom pandemije smanjena vakcinacija djece UNICEF: Tokom pandemije smanjena vakcinacija djece

Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) objavio je da je povjerenje u dječje vakcine smanjeno širom svijeta tokom pandemije koronavirusa.

Vakcinacija djece - Twitter

UNICEF je objavio izvještaj “Stanje djece u svijetu 2023: Vakcinacija za svako dijete”.

U izvještaju je navedeno da 67 miliona djece nije vakcinisano od 2019. do 2021. godine, dok 48 miliona djece uopšte nije vakcinisano.

U izvještaju, u kojem se navodi da su glavni faktori smanjenja stope vakcinacije djece zdravstveni sistemi pod pritiskom, smanjenje resursa i njihovo prebacivanje na druga mjesta, sukobi i smanjeno povjerenje, istaknuto je da je povjerenje u vakcinaciju djece smanjeno za 44 posto tokom pandemije koronavirusa.

Navedeno je da su percepcija i povjerenje u važnost vakcinacije djece smanjeni u 52 od 55 zemalja u kojima je studija sprovedena.

U izvještaju se pozivaju vlade da povećaju finansiranje vakcina i obezbijede neophodna sredstva za sprečavanje izbijanja bolesti i zaštitu djece.

“Ne možemo dozvoliti da oslanjanje na rutinsku vakcinaciju postane žrtva pandemije”, rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell.

Ističući da je ova situacija alarmantna, Russell je upozorila da, ako se tako nastavi, bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom mogu dovesti do smrti djece, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh