Svijet

Njemačka zatvara posljednju nuklearku

Njemačka će sutra ugasiti posljednja tri aktivna nuklearna reaktora, piše Dojče vele (DW).

Njemačka zatvara posljednju nuklearku - ilustracija

Njemačka ministrica životne sredine Steffi Lemke (stranka Savez 90/Zeleni) je u Berlinu krajem marta okončala raspravu koja je zemlju godinama držala u neizvjesnosti i istakla da se, kada se sve sabere, rizici nuklearne energije ne mogu kontrolisati.

“Stoga okončanje korišćenja nuklearne energije čini našu zemlju sigurnijom, a time se izbjegava i dalje stvaranje nuklearnog otpada”, rekla je.

Prije toga, Njemačku je tresla burna rasprava o nuklearnoj energiji.

Vladajuća koalicija SPD-a, Zelenih i FDP-a zapravo se u koalicionom sporazumu složila da će se pridržavati njemačkog postepenog ukidanja nuklearne energije, o kojem je već odlučeno 2011.

Posljednje nuklearne elektrane trebalo je da budu zatvorene do kraja 2022. godine.Ali rat u Ukrajini je sve promijenio, pa su prekinute ruske isporuke gasa Njemačkoj i strahovalo se od energetske krize.

Savezni kancelar Olaf Scholz je na kraju odlučio da se produži rad preostalih elektrana do sredine aprila 2023., piše BETA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh