Svijet

Grad u Ukrajini u kojem je ostalo živjeti samo četvero djece

Tek četvero djece ostalo je da živi u Avdivki, jednom od ukrajinskih gradova na prvoj liniji na istoku zemlje, koji je konstantno izložen granatiranju i drugim ratnim dejstvima, tvrde lokalne vlasti.

dijete - N1

Vitali Barabaš, lokalni zvaničnik, rekao je da vlasti znaju gdje se nalazi dvoje od četvero djece – devetogodišnja djevojčica i njezin dvogodišnji brat, dodavši da planiraju njihovu prisilnu evakuaciju sljedeće sedmice.

Barabaš, koji je šef vojne uprave Avdivke, aludirao je na poteškoće u uvjeravanju nekih obitelji da napuste svoje domove, čak i one u mjestima gdje su najžešće borbe, prenosi CNN.

“Ne možemo nasilno evakuirati odrasle, tako da se jednostavno moramo osloniti na njihovu odgovornost i njihov instinkt za preživljavanjem”, rekao je ukrajinskoj televiziji u subotu ujutro.

Trideset i pet osoba prebačeno je na sigurno tokom prošle sedmice, što ukupno čini više od tri stotine u prošlom mjesecu, pojasnio je i zaključio kako je u gradu ostalo oko 1.800 ljudi od prijeratnih 26.000 stanovnika.

“Čekamo priliku da izvedemo djecu jer je dosta granatiranja grada, raketiranja. Nećemo djecu dovoditi u opasnost”, naglasio je Barabaš.

Avdivka se nalazi u blizini opkoljenog grada Bahmuta u istočnoj Ukrajini i također je izložena kontinuiranom napadu ruskih snaga.

Ukrajinski vojnik je prošlog mjeseca rekao da je situacija u Avdivki “teška”, jer su ruske snage povećale broj zračnih napada i uspjele presjeći opskrbne rute. prneosi N1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh