Svijet

Spašena s majkom tri dana poslije zemljotresa: Petogodišnja pametnica oporavlja se u bolnici

Zdravstveno stanje majke i kćerke prate njen otac, daidža i rođaci koji su se u vrijeme potresa nalazili u Turskoj Republici Sjeverni Kipar.

Hazal Güner

Zdravstveno stanje majke i kćerke prate njen otac, daidža i rođaci koji su se u vrijeme potresa nalazili u Turskoj Republici Sjeverni Kipar.

U Mersinu se nastavlja liječenje petogodišnje Hazal Güner, koja je spašena s majkom tri dana nakon zemljotresa. Izvučene su ispod zgrade u Hatayu, u kojoj su stanovale, a neposredno nakon što su došli do njih, na pitanje spasilaca da li želi da se napije vode, Hazal je odlučno i smireno odgovorila:˝Ne, nisam još pregledana˝. Njena izjava oduševila je prisutne.

Sat vremena nakon ljekarskog pregleda, Hazal je počela konzumirati hranu i piće, a njeno opće stanje pedijatri su ocijenili kao ˝dobro˝.

Hazal i njena majka Betül Güner iz ruševina bloka u uništenom naselju Sultanevler u okrugu Odabaşı u okrug Antakya, odvezeni su u državnu bolnicu Tarsus na liječenje.

Zdravstveno stanje majke i kćerke prate njen otac, daidža i rođaci koji su se u vrijeme potresa nalazili u Turskoj Republici Sjeverni Kipar.

Hazalin daidža Mehmet Kartopu (45), kojeg su spasile ekipe IHH i AFAD-a, rekao je da su on i njegova porodica živjeli u petospratnici, piše TRT Haber.

Kartopu je ispričao šta su doživjeli tokom zemljotresa jačine 7,7 stepeni u Pazarciku.

“Bio sam sa svojim djetetom i suprugom. Čekali smo da se zemljotres završi. Kasnije smo sišli niz stepenice i otišli u bezbjednu zonu. Nakon što smo izašli dolje, sve je bilo u haosu. U prvoj fazi naša zgrada nije bila srušena. Ne znam da li je sada” rekao je.

Kazavši da je njegov 11-godišnji nećak Džihan sopstvenim snagama izašao iz srušene zgrade, Kartopu je rekao: “Moj brat, moji nećaci Hazal i 13-godišnji Ahmet Efe izvučeni su iz ruševina nakon 72 sata. Ahmet Efe je preminuo na licu mjesta. Ja sam uz Hazal dva dana. Odvezena je u bolnicu Antakya, i mi smo došli. Pružena joj je prva pomoć, a zatim ju je Hitna pomoć prebacila u Iskenderun. Odvezeni smo na vojni brod, gdje su nas dobro zbrinuli. Kasnije smo prebačeni u državnu bolnicu Tarsus. I Hazal i moj brat su trenutno dobrog zdravlja”.

Dodao je da je Hazal veoma inteligentno dijete koje gotovo sve razumije.

Ističući da ni na trenutak nisu izgubili nadu, Kartopu je dodao da se u životu uvijek može dogoditi čudo.

Hazalino stanje je dobro

Specijalista pedijatrije Državne bolnice Tarsus dr. Celal Özkaya je također potvrdio da je Hazalino opće stanje dobro.

“Pratimo Hazal u našoj službi. Pružamo neophodnu podršku. Opće stanje njene majke je takođe dobro. Njihovo stanje se poboljšava i bolje je nego prvog dana kada su došli. Zagrijale su se. Nastavljamo ih pratiti”, naveo je dr. Özkaya, piše Stav.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh