Svijet

Borelj: Isporuka teškog naoružanja Kijevu je rizik, ali članice EU moraju da rizikuju

Njemačka blokira inicijativu Evropske unije da se Ukrajini pošalju tenkovi i teško naoružanje, što će vjerovatno produžiti sukobe do sljedećeg proljeća…

Njemačka blokira inicijativu Evropske unije da se Ukrajini pošalju tenkovi i teško naoružanje, što će vjerovatno produžiti sukobe do sljedećeg proljeća, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

“Ukrajini su u trenutnim ratnim okolnostima potrebni tenkovi kako bi mogla, ne samo da se odbrani, već i da odbije ruske udare. Ova politička odluka još nije donesena, uglavnom zbog nespremnosti Njemačke. Ali ako se to ne dogodi, rat će se odužiti do sljedećeg proljeća, kada će Rusija vjerovatno pokušati da započne novu ofanzivu”, rekao je Borelj španskom listu “El dijario”.

On je naveo da je isporuka teškog naoružanja Ukrajini “rizična odluka” koja bi mogla da izazove eskalaciju sukoba, te da iz tog razloga EU nije Kijevu obezbjedila borbene avione, ali da sada zemlje članice Unije “moraju da rizikuju”.

Borelj je podsjetio da je EU za Ukrajinu već izdvojila ukupno 50 milijardi evra, uključujući ekonomsku, humanitarnu i pomoć izbjeglicama.

Takođe, iz vojnih fondova EU Kijevu je upućena pomoć od 3,5 milijardi evra, a pojedinačno države bloka su Ukrajini dale pomoć u vrijednosti od 7,5 milijardi evra, piše Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh