Svijet

Kina se sprema za rat: Oglasio se general, sve objasnio

Kina priprema svoju vojsku za rat sa Tajvanom, upozorio je penzionisani general-potpukovnik vojske SAD i bivši savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster.

Odnosi između Kine i Tajvana dugo su loši zbog želje ostrva da bude nezavisno, ali su postali napetiji jer kinesko vođstvo ima sve agresivniji stav. Iako Tajvan smatra da je nezavisan od Kine i priznat je kao poluautonomna država, Kina je ostrvo proglasila svojim i smatra da je kontrola nad ostrvom ključna za ponovno ujedinjenje, prenosi “Newsweek.com”.

Mekmaster je izjavio da veruje da bi Kina mogla da se sprema za vojnu akciju kako bi preuzela kontrolu nad Tajvanom dodajući da je kineski predsednik Si Đinping jasno stavio do znanja da planira da ponovo preuzme Tajvan.

“Si Đinping je sasvim jasno stavio do znanja, u svojim izjavama, da će, iz svoje perspektive, Kinu ponovo učiniti celim tako što će podvesti Tajvan. A pripreme su u toku”, izjavio je penzionisani general.

Mekmaster je rekao da je najbolji način da se spreči veliki rat oko Tajvana “odvraćanje”, dodajući da bi Sjedinjene Države, koje već troše više od 1,6 milijardi dolara na odbranu, trebalo da ulažu još više u nacionalnu bezbednost. “Kina je postala sve agresivnija, ne samo iz ekonomske i finansijske perspektive već i fizički, sa svojom vojskom“, rekao je Mekmaster i dodao da smatra da će Si Đinping uvesti Kinu u rat.

Naveo je da smatra da je ton kineskog predsednika sve oštriji i napominje da Amerika i saveznici mogu da upadnu u zamku da prođu isto kao i sa Vladimirom Putinom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh