Svijet

Student riješio problem koji je mučio naučnike od 5. vijeka prije nove ere

Gramatički problem na drevnom indijskom jeziku koji muči naučnike od 5. vijeka prije nove ere riješio je student Univerziteta Kembridž …

Studenti - Ilustracija

Gramatički problem na drevnom indijskom jeziku koji muči naučnike od 5. vijeka prije nove ere riješio je student Univerziteta Kembridž i mogao bi da “utiče revoluciono na proučavanje sanskrita”, najavio je njegov profesor, pišu Nezavisne.

Indijski doktorant Riši Rajpopat (27) dekodirao je pravilo koje je učio Panini, majstor drevnog sanskritskog jezika koji je živio prije oko dvije i po hiljade godina. Procjenjuje se da samo oko 25.000 ljudi od više od milijardu stanovnika govori sanskrit u Indiji, saopštio je Univerzitet Kembridž.

To je sveti jezik hinduizma i medij kroz koji se vijekovima prenosi veliki dio indijske nauke, filozofije, poezije i druge svjetovne književnosti.

Paninijeva gramatika, oslanjala se na sistem koji je funkcionisao kao algoritam za pretvaranje korijena i sufiksa riječi u gramatički ispravne riječi i rečenice. Međutim, dva ili više Paninijevih pravila se često primjenjuju istovremeno, što dovodi do sukobljenih pravila.

Panini je podučavao “pravilo metra” koje naučnici tradicionalno tumače na sljedeći način: “u slučaju sukoba između dva pravila jednake snage, pobjeđuje pravilo koje dolazi kasnije u redosljedu gramatike”.

Međutim, to je često dovodilo do gramatički netačnih rezultata.

Mladi doktorant Rajpopat je odbacio tradicionalno tumačenje metapravila. Umjesto toga, on je tvrdio da Panini misli da između pravila koja se primjenjuju na levu i desnu stranu riječi, Panini je želio da izaberemo pravilo koje se primjenjuje na desnoj strani.

Koristeći ovu interpretaciju, Rajpopat je otkrio da je Paninijeva “jezička mašina” proizvela gramatički ispravne riječi bez gotovo nikakvih izuzetaka.

Rajpopat je rekao da je imao “trenutak eureke” nakon što mu je njegov supervizor na Kembridžu, profesor sanskrita Vinćenco Vergijani, savjetovao: “Ako je rješenje komplikovano, vjerovatno griješite.”

Rekao je: Imao sam trenutak eureke u Kembridžu. Poslije devet mjeseci pokušaja da riješim ovaj problem, bio sam skoro spreman da odustanem, zaglavio sam. Odložio sam svoje knjige na mjesec dana i samo uživao u ljetu, plivajući, vozeći bicikl, kuvajući, moleći se i meditirajući.

Zatim sam se nevoljno vratio poslu i za nekoliko minuta, dok sam okretao stranice, ti obrasci su počeli da se pojavljuju i sve je počelo da ima smisla. Bilo je još mnogo posla, ali sam riješio većinu zagonetke. Tokom narednih nekoliko nedjelja bio sam toliko uzbuđen da nisam mogao da spavam i provodio sam sate u biblioteci, uključujući i usred noći, da proverim šta sam pronašao i riješim povezane probleme.

Taj rad je trajao još dvije i po godine. Nadam se da će ovo otkriće uliti samopouzdanje, ponos i nadu studentima u Indiji da i oni mogu postići velike stvari, dodao je on. On se nada da će sada biti moguće unijeti principe Paninijeve gramatike u kompjutere.

Profesor Vergiani je rekao: “Moj učenik Riši je to riješio – pronašao je izuzetno elegantno rješenje za problem koji je zbunjivao naučnike vijekovima. Ovo otkriće će revolucionisati proučavanje sanskrita u vreme kada je interesovanje za jezik u porastu.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh