Svijet

Božićna poruka pape Franje: Svijet pati od ozbiljnog nedostatka mira

Papa Franjo je poručio kako na ovaj dan, na koji je lijepo okupiti se oko bogate trpeze, treba sjetiti se onih koji trpe glad, posebno djece, dok se svakoga dana velike količine hrane bacaju, a sredstva se troše na oružje.

Papa Franjo - Vatican Media

Duhovni vođa katolika papa Franjo, u svojoj tradicionalnoj božićnoj poruci, poručio je kako svijet danas pati od ozbiljnog nedostatka mira, te uputio molitvu Bogu da prosvijetli um onima u čijoj je vlasti učiniti da utihnu oružja i smjesta se okonča besmisleni rat u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

“Neka nam se pogled ispuni licima braće i sestara iz Ukrajine, koji ovaj Božić proživljavaju u tami, na hladnoći ili daleko od vlastitih domova, zbog razaranja izazvanih desetomjesečnim ratom”, kazao je papa Franjo, u tradicionalnoj poruci “Urbi et orbi” – Gradu i svijetu, te nastavio:

“Neka nam Gospodin udijeli spremnost na konkretna djela solidarnosti kako bismo pomogli onima koji trpe i neka prosvijetli um onima u čijoj je vlasti učiniti da utihnu oružja i smjesta se okonča ovaj besmisleni rat.”

Naglasio je kako “naše doba pati od ozbiljnog nedostatka mira i u drugim krajevima, na drugim poprištima ovog trećeg svjetskog rata”.

“Sjetimo se Sirije, još uvijek mučene sukobom koji je pao u drugi plan ali nije završio. Molimo Gospodina da se tamo, u zemlji u kojoj se rodio, nastavi dijalog i traženje uzajamnog povjerenja između Palestinaca i Izraelaca”, poručio je papa Franjo.

Papa je tokom propovjedi spomenuo i druge regije koje se bore s problemima među kojima Liban, Sahel, Jemen, Mijanmar, Iran.

“Neka usmjeri srca prema trajnom primirju u Jemenu i prema pomirenju u Mijanmaru i Iranu, da prestanu sva krvoprolića. Neka nadahne političke vlasti i sve ljude dobre volje na američkom kontinentu da rade na smirivanju političkih i društvenih napetosti kojima je pogođeno više zemalja”, rekao je papa Franjo.

Naglasio je kako na ovaj dan, na koji je lijepo okupiti se oko bogate trpeze, ne treba odvraćati svoj pogled od Betlehema, i sjetiti se onih koji trpe glad, posebno djece, dok se svakoga dana velike količine hrane bacaju, a sredstva se troše na oružje.

Rat u Ukrajini dodatno je pogoršao situaciju, izlažući čitave populacije opasnosti bijede, posebno u Afganistanu i zemljama Roga Afrike.

“Svaki rat, znamo to, uzrokuje glad i koristi samu hranu kao oružje, sprječavajući njezinu raspodjelu populacijama koje su već ionako u oskudici. Na ovaj dan, učeći od Kneza mira, zalažimo se svi, ponajprije oni u čijim je rukama politička odgovornost, da hrana bude samo oruđe mira. Dok uživamo radost ponovnog susreta s našim dragima, mislimo na obitelji koje su najviše ranjene životom i na one koje, u ovom vremenu ekonomske krize, muči nezaposlenost i nemaju osnovno za život”, zaključio je papa Franjo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh