Svijet

NATO povećava vojni budžet za 2023. godinu

Sjevernoatlantski savez (NATO) utvrdio je vojni budžet za narednu godinu koji iznosi skoro dvije milijarde eura, što je za oko 25 posto više nego za ovu godinu, piše Anadolija.

NATO - Nezavisne.com

Saveznici iz NATO-a danas su se usaglasili da povećaju civilni i vojni budžet alijanse za 2023. godinu, odražavajući veće ambicije za novu sigurnosnu realnost.

“Civilni budžet je postavljen na 370,8 miliona eura (394 miliona dolara), a vojni budžet na 1,96 milijardi eura (2,1 milijardu dolara), što predstavlja povećanje od 27,8 posto, odnosno 25,8 posto u odnosu na 2022. godinu”, saopćeno je iz NATO-a.

Pozdravljajući taj potez, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je povećanje budžeta “konkretan izraz višeg nivoa ambicija” da se postigne cilj koji su saveznici NATO-a postavili na samitu u Madridu u junu.

“Moramo nastaviti da ulažemo više i bolje zajedno u NATO,” rekao je Stoltenberg.

Civilni budžet obezbjeđuje sredstva za osoblje, operativne troškove i programske izdatke NATO štaba i njegovog međunarodnog osoblja. Vojni budžet pokriva operativne troškove štabova, misija i operacija NATO komandne strukture širom svijeta.

Pored civilnog i vojnog budžeta, gornja granica za NATO sigurnosni investicioni program (NSIP) za 2023. godinu postavljena je na milijardu eura, što predstavlja povećanje od 26,6 posto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh