Svijet

Boluarte najavila mogućnost da bude proglašeno vanredno stanje

Novi predsjednik Perua Dina Boluarte saopštila je danas da bi u cijeloj državi moglo da bude proglašeno vanredno stanje zbog protesta koji su zahvatili zemlju nakon smjene predsjednika Pedra Castilla.

Dina Boluarte - ap

Ona je navela da će biti organizovan sastanak na najvišem nivo da bi se izvršila “procjena mogućnost proglašenja vanrednog stanja u cijeloj zemlji” i dodala da se nada da do toga neće doći, prenosi TASS.

Bivši predsjednik Pedro Castillo pozvao je ranije policiju i vojsku da obustave nasilni obračun sa ljudima koji protestuju i okrivio Boluarteovu za smrt demonstranata.

Protesti su posebno bili nasilni u glavnom gradu Perua, Limi, navodi AP.

Kancelarija ombudsmana Perua saopštila je juče da je sedam osoba poginulo od početka demonstracija u srijedu, uključujući petoro u ponedjeljak.

Castillo je juče tokom saslušanja rekao da je nepravedno i proizvoljno pritvoren i zahvalio je svojim pristalicama na angažovanju i borbi od kada je priveden.

Sudija je rekao da dokazi ukazuju na to da je Kastiljo presretnut dok je pokušavao da dođe do meksičke ambasade da zatraži azil.

Sud je odlučio da Castillo ostane u pritvoru pošto je sudija odbio njegovu žalbu jer vlasti vode postupak protiv njega.

Castillo je priveden ubrzo nakon što su ga poslanici zbacili kada je tražio da raspusti Kongres pre glasanja o opozivu.

Boluarteova je u ponedjeljak djelimično pristala na zahtjeve demonstranata, najavljujući u obraćanju na nacionalnoj televiziji da će poslati Kongresu prijedlog da se izbori odlože za april 2024. godine, piše Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh