Svijet

Rusija odgovorila na mirovni prijedlog Zelenskog: Morate prihvatiti novu stvarnost

Rusija je odgovorila na mirovni prijedlog Volodimira Zelenskog, kazavši kako Ukrajina mora uzeti u obzir “nove realne okolnosti”.

Dmitrij Peskov - Bgnews.me

“Ukrajina mora uzeti u obzir da je Moskva dodala nove teritorije Ruskoj Federaciji. Ukrajinska strana mora uzeti u obzir nove realne okolnosti do kojih je došlo u posljednje vrijeme – da Ruska Federacija ima nova četiri pripojena teritorija. Bez uzimanja u obzir ove nove stvarnosti, nije moguć nikakav napredak”, rekao je danas glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Ne vidim razloga zašto Rusija ne bi sada povukla svoje snage, na vrijeme za Božić”

Podsjetimo, Zelenski je jučer u videoizjavi apelirao skupinu G7 za “nastavak solidarnosti” i daljnju podršku Ukrajini sljedeće godine, navodeći pritom tri koraka za postizanje mira. Posljednji korak podrazumijeva da Rusija ovog Božića počne povlačiti trupe iz Ukrajine.

“Ako Rusija provede povlačenje svojih snaga iz Ukrajine, time će osigurati pouzdan kraj neprijateljstava. Ne vidim razloga zašto Rusija to ne bi učinila sada, na vrijeme za Božić”, rekao je Zelenski, piše Index.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh