Svijet

The Guardian: Iranske snage pucaju ženama na protestima u genitalije

Medicinari širom Irana su ispričali za britanski list Guardian da iranske snage sigurnosti gađaju žene na antirežimskim protestima streljivom za ptice iz sačmarice u lice, grudi i genitalije.

Protesti u Iranu - bhrt

Doktori i medicinske sestre koji su u tajnosti liječili demonstrante kako bi izbjegli hapšenje rekli su da su prvo primijetili ovu praksu kada su primjetili da žene često dolaze s različitim ranama u odnosu na muškarce, koji su češće imali streljivo u nogama, zadnjici i leđima.

Iako je zamračenje interneta u zemlji sakrilo veći dio krvavog obračuna s demonstrantima, fotografije koje su medicinari dali novinarima Guardiana pokazuju razorne rane po cijelom tijelu od streljiva za ptice koje je ispaljeno na ljude iz neposredne blizine. Neke od fotografija prikazuju ljude sa desetinama sićušnih loptica zabijenih duboko u meso.

“Htjeli su uništiti ljepotu ovih žena”

Novinari su razgovarali sa 10 medicinskih stručnjaka koji su upozorili na ozbiljnost povreda koje bi za stotine mladih Iranaca mogle proizvesti trajnu štetu. Pucnji u oči žena, muškaraca i djece bili su posebno česti.

Jedan ljekar iz centralne provincije Isfahan rekao je da vjeruje da vlasti ciljaju muškarce i žene na različite načine “jer su htjeli uništiti ljepotu ovih žena“.

“Liječio sam ženu u ranim 20-im godinama, kojoj su dva metka upucana u genitalije. Deset drugih kuglica bilo je zaglavljeno u njenoj unutrašnjoj strani butine. Ovih 10 kuglica se lako izvadilo, ali te dvije kuglice su bile izazov, jer su bile uglavljene između uretre i vaginalnog otvora”, rekao je liječnik.

“Postojao je ozbiljan rizik od vaginalne infekcije, pa sam je zamolio da ode kod provjerenog ginekologa. Rekla je da je protestirala kada je grupa od 10-ak sigurnosnih službenika kružila okolo i pucala joj u genitalije i bedra”, ispričao je on.

Traumatiziran svojim iskustvom, ovaj ljekar, koji je kao i svi medicinski profesionalci citirani u ovom članku govorio pod uvjetom anonimnosti iz straha od odmazde, rekao je da se teško nosio sa stresom i bolom kojem je svjedočio.

“Mogla je biti moja rođena kćerka”, dodao je.

Medicinski stručnjaci optužili su snage sigurnosti, uključujući prorežimsku miliciju Basij, da ignorišu praksu kontrole nereda, kao što je pucanje oružjem u stopala i noge kako bi se izbjeglo oštećenje vitalnih organa.

Jedan doktor iz Karaja, grada u blizini Teherana, rekao je da snage sigurnosti “pucaju u lica i privatne dijelove tijela žena jer imaju kompleks inferiornosti i žele da se riješe svojih seksualnih kompleksa povrijeđujući ove mlade ljude”.

Novinari su kontaktirali Ministarstvo vanjskih poslova povodom ovih tvrdnji, ali onoi još nije odgovorilo.

Aktivisti kažu da takvo užasno rodno zasnovano nasilje nije iznenađenje s obzirom na mizoginističku vladavinu iranskih ajatolaha, koji su preuzeli vlast u revoluciji 1979. godine i zadržali kontrolu grubom silom, često nad ženama.

Upravo je smrt 22-godišnje žene Mahse Amini u septembru izazvala najhrabriji izazov tvrdolinijaškoj teokratskoj vlasti u zemlji. Amini je uhapsila policija za moral jer je nepropisno nosila maramu, a zatim je očigledno pretučena do kome. U danima nakon njene smrti, djevojke i žene širom zemlje prkosile su zakonski nametnutom kodeksu oblačenja i strgale svoje hidžabe.

Teheran je više puta optuživao strane neprijatelje za nemire i “teroriste” da su ubili desetine pripadnika sigurnosnih snaga. To je u suprotnosti sa izjavama iz Ureda UN-a visokog komesara za ljudska prava, koji kaže da je do sada u gušenju akcije ubijeno više od 300 ljudi, uključujući više od 40 djece.

Vijeće UN-a za ljudska prava je usvojilo rezoluciju o osnivanju misije za utvrđivanje činjenica koja bi istraživala navodna kršenja ljudskih prava, ali mala je vjerovatnoća da će istražitelji biti primljeni u zemlju.

Na meti i ljekari

Dio kampanje zastrašivanja u Teheranu uključivao je prijetnje ljekarima koji liječe ranjene.

Suočena sa takvim opasnim uslovima, doktorica iz Mazandarana je rekla da je vadila pelete, koje su ponekad metalne, a ponekad plastične, sa ugašenim svijetlima kako ne bi bila primjećena.

“Žene se toliko stide da idu u bolnicu da se mnoge leče kod kuće i to je veoma opasno“, rekla je ona.

Dana 26. oktobra, stotine medicinara protestovalo je ispred medicinskog konzilijuma Irana, a snage sigurnosti su ih upucale iz pištolja. Hirurg iz Teherana liječio je svoje kolege koji su bježali sa ranama u leđima i nogama.

Hirurg je rekao da je liječio teške povrede najmanje pet demonstranata koji su pogođeni iz neposredne blizine iz pištolja.

“Jedan od povrijeđenih koje sam liječio nije čak ni protestovao. Bio je posmatrač… i mislio je da na njega neće pucati. Pucaju naslijepo u sve koji nisu jedan od njih”, rekao je on.

Brian Castner, viši savjetnik za borbu protiv oružja i vojnih operacija u Amnesty Internationalu, rekao je da su povrede prikazane na fotografijama koje su dostavljene Guardianu uglavnom bile konzistentne “s upotrebom ptičje sačme, koja je dizajnirana za lov i kojoj nema mjesta ni u jednoj legitimnoj ili zakonitoj upotrebi sile od strane policije”.

“Posljednje što je moje desno oko vidjelo je osmijeh osobe koja je pucala”

Teheranski hirurg je rekao da je jedan slučaj koji mu je upućen bio 25-godišnji prolaznik koji je upucan u lice 16. septembra, kada su protesti tek počeli.

“Streljivo mu je pogodilo oči, glavu i lice… Skoro je oslijepio na oba oka i njima može samo vidjeti svjetlost i sjaj. Nije u dobrom stanju”, rekao je.

To je jedan od stotina izvještaja koji su se pojavili o demonstrantima koji su izgubili vid nakon što su pogođeni iz neposredne blizine. Guardian je vidio fotografije ljudi kojima su kuglice zaglavljene u očnim jabučicama.

Jedan istaknut slučaj je bio napad na studenticu iz lučkog grada Bandar Abbas, koja je pogođena u desno oko. Ghazal Ranjkesh je na svom Instagram profilu podijelila da je upucana dok se vraćala s posla.

“Posljednji pruzor koji je moje desno oko vidjelo bio je osmijeh osobe koja je pucala na mene”, napisala je u objavi koja je sada izbrisana nakon što je naširoko podijeljena na društvenim mrežama, što je izazvalo reakciju.

Više od 400 oftalmologa iz Irana potpisalo je pismo kojim se Mahmoud Jabbarvand, generalni sekretar Iranskog oftalmološkog društva, upozorava da dolazi do namjernog zasljepljivanja demonstranata, piše N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh