Svijet

Britanski premijer Rishi Sunak: Zlatno doba odnosa s Kinom je gotovo

Rishi Sunak rekao je da je takozvana “zlatna era” odnosa s Kinom gotova, te je obećao da će njegova vlada promijeniti stav Velike Britanije prema toj zemlji.

Rishi Sunak - dw

U svom prvom vanjskopolitičkom govoru, britanski premijer je rekao da su veze sa Kinom u prethodnom desetljeću bile “naivne”. Rekao je da se Velika Britanija mora boriti “snažnim pragmatizmom” sa konkurentima.

Upozorio je na “hladnoratovsku retoriku”, dodajući da se globalni značaj Kine ne može zanemariti. Sunak se suočio s pritiskom torijevaca na da pooštri stav Velike Britanije prema Kini otkako je prošlog mjeseca preuzeo dužnost stranačkog vođe i britanskog premijera.

Govor, na banketu u Londonu, dolazi nakon protesta u Kini protiv strogih ograničenja zbog Covida. Policija je obavila nekoliko hapšenja, a novinar BBC-ja priveden je dok je u nedjelju pratio protest u Šangaju. Policija ga je prilikom hapšenja tukla i udarala nogama, a držali su ga nekoliko sati u pritvoru prije nego što su ga pustili.

“Kina predstavlja sistemski izazov našim vrijednostima i interesima, izazov koji postaje sve akutniji kako se kreće prema još većem autoritarizmu”, rekao je Sunak.

Sunak je naglasio da Britanija ipak ne može ignorirati značaj Kine u svjetskim poslovima, za globalnu ekonomsku stabilnost ili pitanja poput klimatskih promjena.

Britanski premijer i kineski predsjednik Xi Jinping trebali su se sastati prvi put na summitu G20 u Indoneziji ranije ovog mjeseca, ali je susret otkazan nakon eksplozije projektila u Poljskoj,piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh