Svijet

RAT UŽIVO: Zelenski upozorava – “Nemamo dovoljno struje, posebno je teško u Kijevu!”

Danas je 271. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu “Slobodna Bosna”.

22:40 Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, pozvao je večeras kompanije i građane da nastave sa štednjom električne energije.

“Danas su naši radnici u elektroopskrbi morali primijeniti ne samo stabilizirajuća isključenja, već i izvanredna. To je uzrokovano višom razinom potrošnje nego što država može osigurati u ovom trenutku. Od ove večeri situacija je posebno teška u Kijevu i regiji, kao i u regijama Vinica, Sumi, Ternopil, Čerkasi, Odesa i nekim drugim gradovima i regijama”, rekao je.

“Pokušajte ograničiti potrošnju električne energije, a posebno u satima najveće potrošnje. Naravno, i na javnim mjestima trebaju biti vrlo štedljivi”, rekao je Zelenskij.

22:20 Nema trenutne zabrinutosti u pogledu nuklearne sigurnosti u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja, kojom upravlja Rusija, uprkos granatiranju koje je krajem sedmice izazvalo veliku štetu, rekla je danas UN-ova agencija za atomsku energiju, nakon što su njeni stručnjaci pregledali elektranu.

“Stanje šest reaktora je stabilno, a potvrđen je integritet potrošenog goriva, novog goriva i radioaktivnog otpada niske, srednje i visoke razine u njihovim skladišnim prostorima”, rekla je IAEA, dodavši da je došlo do “velike štete širom lokacije”.

Šteta uključuje nekoliko palih granata na glavnoj cesti uz reaktore, šrapnel koji je pogodio cijevi sa stlačenim zrakom, manju vidljivu štetu na cjevovodu za protivpožarne prskalice i oštećenja na krovu posebne pomoćne zgrade.

22:05 Međunarodni donatori obećali su da neće Moldaviju ostaviti na cjedilu, na konferenciji u Parizu na kojoj prikupljaju novac za najsiromašniju europsku državu pogođenu ruskom invazijom na Ukrajinu.

“Nećemo ostaviti Moldaviju ni u mraku ni na hladnoći niti je prepustiti sudbini u vrijeme prijetnji”, rekla je u ponedjeljak njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Moldavija je u junu zajedno s Ukrajinom dobila status kandidatkinje za članstvo u EU-u.

Stotine hiljada izbjeglica slilo se u zemlju s 2,6 miliona stanovnika na počeku rata u Ukrajini.

Blizina sukoba i podrška Kišinjeva Ukrajini izložili su Moldaviju prijetnji Rusije. Od početka invazije raste zabrinutost da bi se u njega mogli uključiti i ruski separatisti u Moldaviji. Postoji bojazan i u vezi opskrbe energijom Moldavije koja u tome uvelike ovisi o Moskvi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh