Svijet

Xi se sastao sa Ardern: Hegemonija nikada nije bila cilj Kine

Kineski predsjednik Xi Jinping sastao se sa premijerkom Novog Zelanda Jacindom Ardern na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) koji se održava na Tajlandu.

Xi se sastao sa Ardern - Twitter

Podsjećajući da su ove godine proslavili 50. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Novog Zelanda, Xi je rekao da je saradnja u različitim oblastima doprinijela miru i stabilnosti u regionu.

Xi je kazao da je kineska politika prema regiji Pacifičkih ostrva uvijek bila usmjerena ka miru, razvoju i prosperitetu.

Dodao je da je Kina spremna za povećanje regionalne koordinacije sa Novim Zelandom u skladu s tim ciljevima.

Xi je istakao da Kina nikada u historiji nije imala za cilj hegemoniju, dodajući kako nema ni danas.

Ardern je istakla da Novi Zeland Kinu vidi kao “ključnu zemlju za budući razvoj svijeta”.

Dodala je da žele povećati komunikaciju i razmjenu mišljenja u odnosima južnog Pacifika i doprinijeti prosperitetu i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu.

Samit APEC 2022 održava se u Bangkoku, glavnom gradu Tajlanda, 18. i 19. novembra.

Azijsko-pacifička ekonomska saradnja (APEC) je forum na kojem učestvuju 21 zemlja sa liste Pacifički obruč. Saradnja je uspostavljena 1989. godine, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh