Svijet

Zapanjujuće otkriće u blizini Tutankamonove grobnice: Arheolozi su naišli na golemo spremište, evo što ih je unutra zateklo

Nedavno su otkrili riznicu lijesova i mumija, koje bi mogle pripadati nekima od najbližih generala i savjetnika kralja Tuta tijekom njegove vladavine.

Samo nekoliko metara od grobnice kralja Tutankamona, arheolozi su iskopali piramidu nikad prije poznate drevne egipatske kraljice te uz to spremište lijesova, mumija i artefakata i niz međusobno povezanih tunela. Protekle dvije godine arheolozi su radili u Saqqari, arheološkom nalazištu u Gizi, oko 32 kilometra južno od Kaira. Nedavno su otkrili riznicu lijesova i mumija, koje bi mogle pripadati nekima od najbližih generala i savjetnika kralja Tuta tijekom njegove vladavine (1333. pr. Kr. do njegove smrti 1323. pr. Kr.). Arheolozi su svoju pozornost usmjerili i na obližnju piramidu, koja je pripadala Tetiju, prvom kralju Šeste egipatske dinastije.

“Teti je štovan kao bog u razdoblju Novog kraljevstva, pa su ljudi željeli biti pokopani u njegovoj blizini”, rekao je za Live Science Zahi Hawass, egiptolog koji radi na iskopavanju i koji je prije bio egipatski ministar za antikvitete. “Međutim, većina ukopa poznatih u Saqqari prije, bili su ili iz Starog Kraljevstva ili Kasnog razdoblja. Sada smo pronašli 22, međusobno povezana, okna, u rasponu od 9 do 18 metara dubine, sva s ukopima iz Novog Kraljevstva”, rekao je još.

Što su sve pronašli?

Zakopan unutar ovih okana, arheolozi su pronašli “ogromni vapnenački sarkofag” zajedno s “300 prekrasnih lijesova iz razdoblja Novog kraljevstva”, rekao je Hawass. “Ukopi iz Novog kraljevstva prije nisu bili uobičajeni u tom području, tako da je ovo potpuno jedinstveno za to mjesto”, rekao je Hawass. “Lijesovi imaju individualna lica, svaki je jedinstven, razlikuju muškarce i žene, i ukrašeni su prizorima iz Knjige mrtvih. Svaki lijes također ima ime pokojnika i često prikazuje Četvoricu Horusovih sinova, koji su štitili organe preminulih”, kazao je.

Ako otkriće lijesova nije bilo dovoljno zapanjujuće, kada su istraživači podigli poklopce lijesova, bili su iznenađeni kada su pronašli mumije u dobrom stanju, čak i nakon svih ovih stoljeća. “Ovo pokazuje da je mumificiranje doseglo vrhunac u Novom kraljevstvu”, rekao je Hawass. “Neki lijesovi imaju dva poklopca, a najnevjerojatniji lijes do sada ima masku žene izrađenu u potpunosti od čistog zlata.” Dodao je: “Unutar lijesova i grobnih okana nalaze se i razni artefakti, uključujući igre kao što je drevna igra Senet, shabti, statue boga Ptah-Sokara, pa čak i metalna sjekira pronađena u ruci vojnika”, komentirao je.

Osim toga, istraživači su pronašli piramidu u znak sjećanja na kraljicu čiji je identitet dosad bio nepoznat. “Od tada smo otkrili da se zvala Neith i nikada prije nije bila poznata iz povijesnih zapisa”, rekao je Hawass. “Nevjerojatno je doslovno izmijeniti ono što znamo o povijesti, dodajući novu kraljicu u naše zapise” zaključio je, prenosi klik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh