Svijet

EU smatra Rusiju odgovornom za raketni incident u Poljskoj

Pozivajući Rusiju da prekine svoj “ilegalni rat” u Ukrajini, Borrell je rekao da će EU “ostati nepokolebljiva u podršci nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine”

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je da smatra Rusiju odgovornom za “tragični” raketni incident u Poljskoj, nazivajući napad grubim kršenjem međunarodnog prava.

“Ovaj tragični incident rezultat je još jednog masovnog vala raketnih napada na ukrajinske gradove iz Rusije juče, usmjerenih na civile i civilnu infrastrukturu”, rekao je Borrell navodi se u saopšrenju.

Dodao je da “Rusija nastavlja da širi dezinformacije o neopravdanom i ničim izazvanom ratu koji vodi protiv Ukrajine.”

“Nastavitćemo prozivati ​​Rusiju zbog njene manipulacije informacijama i uplitanja”, dodao je Borrell.

Pozivajući Rusiju da prekine svoj “ilegalni rat” u Ukrajini, Borrell je rekao da će EU “ostati nepokolebljiva u podršci nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao i njenom inherentnom pravu na samoodbranu od ruske agresije, kako je istaknuto u Povelji Ujedinjenih nacija”.

Poručio je da će Evropa nastaviti da pruža “snažnu” političku, vojnu, humanitarnu i finansijsku podršku Ukrajini koliko god bude potrebno.

“Rusija, svi počinioci i saučesnici će biti pozvani na odgovornost”, dodao je evropski zvaničnik.

Takođe je izrazio solidarnost s Poljskom i njenim narodom i izrazio saučešće porodicama dvoje žrtava napada.

“EU u potpunosti podržava tekuću istragu Poljske radi utvrđivanja činjenica na terenu, a mi ćemo ostati u bliskom kontaktu s našim partnerima, uključujući NATO, u narednim koracima”, rekao je.

Projektil je pao kasno u utorak u selo Przewodow, koje se nalazi u blizini granice s Ukrajinom.

Incident je izazvao strahove od eskalacije između Rusije i NATO-a, čija je Poljska članica.

Međutim, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je početna analiza ukazala na to da je to “vjerovatno uzrokovano ukrajinskim projektilom protivvazdušne odbrane ispaljenog radi odbrane ukrajinske teritorije”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh