Svijet

Apokaliptični prizori iz sela oko Hersona: Mještani sretni zbog dolaska ukrajinske vojske

Ruske snage su se povukle iz Hersona u kojem kontrolu ponovo uspostavlja ukrajinska vojska, a prizori iz porušenih hersonskih sela ponajbolje govore o ratnom razaranju i sukobima koji se vode na jugu Ukrajine.

Ukrajina rat - AA

Reporterska ekipa AA posjetila je sela Biliajevku, Mirolubovko, Potiomkina, Kniazevka i varoš Visikopilia, koje su pretrpjela teška razaranja usljed sukoba u Hersonu.

U navedena naselja, u kojima je ukrajinska vojska ponovno preuzela kontrolu prošlog mjeseca, može se ući samo uz posebnu dozvolu jer još uvijek postoji opasnost od mina.

Herson – Anadolija

Većina mještana bila je primorana napustiti svoje domove u jeku sukoba između ukrajinskih i ruskih snaga, a po povratku u sela pronašli su potpuno devastirane kuće i infrastrukturu.

Kao i u drugim poprištima rata na istoku Ukrajine, ni ova sela na periferiji Hersona nemaju napajanje strujom, vodom i plinom.

Zapaljeni, uništeni i prevrnuti tenkovi, transporteri, druga oklopna vozila i civilna vozila te neeksplodirane granate na uništenim cestama također svjedoče o žestokim borbama koje su vođene.

Mještani sela Biliajevke, 73-godišnja Ljuba i njen muž nisu napuštali svoj dom i period sukoba i ruske okupacije su proveli u skloništu.

Herson – Anadolija

“U mom rodnom selu sam odrasla, odgojila svoju djecu. Ovdje je prije rata živjelo oko 400 stanovnika, a tokom okupacije nas je ostalo svega 70-ak. I moja djeca i unučad su evakuirani iz sela”, kazala je ona.

Ističući da je ukrajinska vojska u selo ušla početkom septembra, Ljuba je kazala da ruski napadi i dalje traju i da je i sinoć granatirano to naselje.

“Naši vojnici su nas oslobodili. Sretni smo, hvala Bogu. Jednog dana sam iznenada čula glas i izašla van. Vidjela sam 15 vojnika sa žutim oznakama na rukama kako govore na ukrajinskom. Zagrlili smo se, slikali su se s nama”, kazala je ona.

Skoro u potpunosti je uništeno i hersonsko selo Potiomkina, a mještani se polako vraćaju na svoja ognjišta i lokalnim vlastima dostavljaju izvještaje o šteti koju su njihovi objekti pretrpjeli tokom ratnih dejstava.

Herson – AA

Uvjereni su da će ukrajinske vlasti smoći snage i pomoći im u obnovi sela koje trenutno ima apokaliptičnu panoramu. prenosi radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh