Svijet

VAŽNO UPOZORENJE: U NJEMAČKOJ ĆE SVI TELEFONI ZAZVONITI U ISTO VRIJEME, EVO I ZAŠTO

Šumski požari, poplave i ekstremni vremenski uvjeti uvijek iznova odnose živote.

Mobitel - 24vesti.com/sr

Kako bi se što učinkovitije upozorilo stanovništvo ako dođe do najgoreg, u cijeloj Njemačkoj je 8. decembra proglašen Dan upozorenja.

Tog dana, oko 11 sati gotovo bi svi mobilni uređaji trebali dobiti SMS, a oglasit će se i zvuk sirene s mobitela, čak i ako je mobitel isključen.

Nedavna prošlost posebno je otkrila kako je Njemačka daleko od imunosti na destruktivno nasilje koje priroda ponekad može osloboditi. Bilo da je riječ o katastrofi poplave ili jakim šumskim požarima.

Kako bismo mogli na vrijeme upozoriti ljude u vanrednim situacijama, dan upozorenja osmišljen je kao svojevrsna probna vožnja za hitne slučajeve – navode njemačke vlasti. prneosi “Hayat“.

Savezne i državne vlade, kao i svi okruzi i gradovi sudionici testiraju svoje uređaje za upozorenje na taj dan. To će se izvesti putem mobilne usluge “Cell Broadcast”. Svaki pametni telefon koji je registriran na njemačkoj radio stanici i kompatibilan je s uslugom prima SMS.

Milioni mobilnih telefona mogu se dosegnuti u roku od nekoliko sekundi putem sistema. Cell broadcast postoji više od dvadeset godina i podržavaju ga gotovo svi mobilni telefoni i pametni telefoni. Kod mnogih od ovih uređaja, emitiranje stanica je već aktivirano po isporuci, a kod nekih modela korisnik tu funkciju mora aktivirati ručno, navodi IT stranica Golem, prenosi Fenix magazin.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh