Svijet

Zelenski postavio uslove za pregovore s Rusijom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski postavio je uslove za pregovore s Rusijom, pozivajući Moskvu da se pridržava Povelje Ujedinjenih naroda (UN) i plati odštetu za gubitke uzrokovane ratom koji još traje.

Volodimir Zelenski - Fena

Obraćajući se putem videolinka na 27. Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama, Zelenski je također ponovio apel za obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine, kažnjavanje svakog ratnog zločinca i pružanje garancija da se to više neće ponoviti, piše Anadolija.

Ukrajinski predsjednik je ranije u intervjuu za Češku televiziju rekao da je njegova država spremna da uđe u pregovore s Rusijom samo ako ruske trupe napuste sve dijelove Ukrajine, uključujući Krim i istočne oblasti Donbasa, koje Rusija de facto kontroliše od 2014. godine.

Prošlog mjeseca Zelenski je potpisao dekret kojim je rusku aneksiju dijelova Ukrajine proglasio ništavnom, a također je potpisao još jedan dekret 30. septembra u kojem se navodi “nemogućnost pregovora” sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24. februara, a međunarodna zajednica je uvela sankcije Moskvi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh