Svijet

Netanjahu na pragu povratka na vlast

Bivši izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je njegova stranka na pragu velike izborne pobjede i povratka na vlast.

Nakon prebrojavanja oko 70 odsto glasova, Netanjahuov konzervativni Likud i saveznici ove partije na putu su da osvoje većinu u izraelskom parlamentu – Knesetu. Kratkotrajna vladajuća koalicija premijera Jaira Lapida doživjela je kolaps.

“Narod Izraela nam je na glasanju ukazao veliko povjerenje. Na pragu smo veoma velike pobjede”, rekao je Netanjahu pred oduševljenim pristalicama u sjedištu Likuda.

On je obećao da će će formirati “stabilnu, nacionalnu vladu”, a okupljeni su ga prekidali uzvicima “Bibi, kralj Izraela!”.

Djelimični rezultati pokazuju da će blok koji predvodi Likud osvojiti 67 mandata u parlamentu koji čini 120 poslanika.

“Ljudi žele da se stvari rade drugačije. Žele bezbjednost, snagu, ne slabost. Žele diplomatsku mudrost, ali uz čvrstinu”, rekao je Netanjahu.

Netanjahu, koji je smijenjen sa premijerske pozicije prije nešto manje od 18 mjeseci, rekao je da će sačekati zvanične rezultate.

U sličnom tonu oglasio se i aktuelni premijer Lapid, koji nije priznao poraz, nego je rekao da će sačekati objavljivanje konačnih rezultata.

U Izrealu su održani peti izbori za manje od četiri godine, a politikči sistem je bio blokiran od 2019. godine, kada su počeli Netanjahuovi pravni porblemi u vezi sa optužbama za korupciju, piše Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh